ECB buigt zich over groeivertraging

©AFP

De bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) komen donderdag voor het eerst in 2019 samen. Analisten kijken vooral uit naar de commentaren van voorzitter Mario Draghi over de groeivertraging in de eurozone.

De Europese economie heeft het moeilijk. Zo is er in heel de eurozone sprake van een verslechterend ondernemers- en consumentenvertrouwen door de onrust in Frankrijk, het risico op een harde brexit en handelsspanningen tussen de VS en China. Daarnaast dreigt de grootste economie van Europa - de Duitse - in een recessie te glijden. Door deze negatieve ontwikkelingen wordt de roep om soepeler monetair beleid luider.

De Zwitserse bank UBS verwacht dat de ECB vandaag een afwachtende houding aanneemt. Er zijn nog veel onzekerheden zijn (zoals een mogelijke harde brexit) die het moeilijk maken een duidelijke conclusie te trekken over een mogelijk uitstel van de eerste renteverhoging. De ECB suggereert dat ze vanaf de herfst de rente kan verhogen, maar de zakenbank verwacht dat Frankfurt pas op zijn vroegst in december de rente zal optrekken.

ING verwacht wel dat Mario Draghi zal benadrukken dat de ECB in haar beleid veel aandacht zal hebben voor de risico's die de economische groei bedreigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud