ECB duwt Spaanse rente onder Amerikaanse

(Foto: Reuters) ©REUTERS

Spanje kan voor het eerst sinds 2007, toen de lokale economie nog boomde, goedkoper lenen dan de Verenigde Staten. Dit met dank aan de stimulusbelofte van de Europese Centrale Bank, die de koopgolf in Spaans papier bestendigt.

De Europese Centrale Bank is unaniem gewonnen om desnoods met 'onconventionele maatregelen' een ongewenst lange periode van lage inflatie tegen te gaan. Die ongewoon heldere boodschap stuurde voorzitter Mario Draghi donderdag uit. Met andere woorden: het lijkt nog een kwestie van tijd eer de ECB 'op zijn Amerikaans' in bulk geld druk om obligaties in te kopen, 'kwantitatieve versoepeling' in het bankiersjargon.

Beleggers nemen al een serieus voorschot op de verwachte koopgolf vanuit Frankfurt door zelf in bulk staatspapier van 'crisislanden' in te slaan, om zo snel een beetje extra rendement mee te pikken. Die koopgolf stuurt de Spaanse vijfjaarsrente vrijdag nog eens 4 basispunten lager naar 1,76 procent, een diepterecord.

Opmerkelijk genoeg kan Madrid nu voor het eerst sinds 2007 goedkoper lenen dan Washington, dat op vijf jaar 1,80 procent rendement moet bieden om beleggers over de streep te trekken (zie grafiek onderaan).

De uiteenlopende richting van de Amerikaanse en Europese rentes heeft alles te maken met het beleid van de centraal bankiers. De Amerikaanse centraal bankiers 'temperen' mondjesmaat hun stimulus, nu de vrij goed herstellende economie stilaan zonder die steunwieltjes kan. Omgekeerd lijken de Europese centraal bankiers pas nu echt overtuigd dat er naast een volgehouden nulrentebeleid ook extra stimulus nodig is.

Eerder haalde Mario Draghi ook al de angel uit de eurocrisis met de belofte 'al het nodige te doen' om de muntunie bijeen te houden. Sindsdien durven belegger weer in crisispapier te beleggen, papier dat ze tot voort kort nog als te risicovol uitspuwden. Zelfs in die mate dat Griekenland binnenkort voor het eerst in vier jaar weer bij de belegger kan aankloppen.

Bij die 'we geloven weer in Europa'-trend geniet vooral Spaans papier van een koopgolf, omdat het land onder een zwaar crisisdieet van premier Rajoy stilaan weer aan concurrentiekracht wint. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud