ECB geeft banken nog goedkopere financiering

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©Dirk Claus/European Central Bank

Banken die voldoende kredieten verstrekken, kunnen weldra bij de Europese Centrale Bank (ECB) geld lenen tegen een rente van -1 procent.

De ECB heeft donderdag enkele extra maatregelen aangekondigd om de kredietverlening en economische activiteit te ondersteunen. 'De eurozone wordt geconfronteerd met een economische krimp zonder voorgaande in vredestijd', zei voorzitster Christine Lagarde op een persconferentie. 'De economische activiteit zal in 2020 met 5 tot 12 procent dalen.'

In de eerste plaats verlaagt de ECB de rente op langlopende leningen (TLTRO). Banken kunnen tussen juni 2020 en juni 2021 voor een periode van twee jaar geld lenen tegen -0,5 procent in plaats -0,25 procent. Als ze voldoende kredieten verstrekken aan gezinnen en bedrijven, kunnen ze geld lenen tegen -1 procent in plaats van -0,75 procent. Nooit was een van de ECB-rentes zo laag. Voorts lanceert de ECB een nieuwe kredietfaciliteit (PELTRO) om de liquiditeit van de financiële sector te ondersteunen.

Basisrente

De basisrente van de ECB blijft 0 procent en de depositorente -0,5 procent. De ECB besliste het bedrag van de obligatieaankopen voorlopig niet te verhogen. Sommige economen hadden een verhoging voorspeld. De aankoop van rommelobligaties werd niet besproken. De ECB aanvaardt sinds kort dergelijke obligaties wel als onderpand. 

De ECB houdt haar belangrijkste kruit droog.
Carsten Brzeski
Hoofdeconoom voor de eurozone bij ING

Sommige analisten zijn niet onder de indruk van de maatregelen. 'De ECB houdt haar belangrijkste kruit droog', zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom voor de eurozone bij ING. Hij verwees naar haar programma van obligatieaankopen.

Maar Lagarde signaleerde dat de deur voor extra stimulus open blijft. 'De raad van bestuur staat klaar om al zijn instrumenten aan te passen als dat gepast is'. Ze merkte op dat een verlenging van het speciale aankoopprogramma van 750 mikljard (PEPP) tot volgend jaar mogelijk is. Veel economen verwachten dat de ECB later dit jaar een verhoging van de obligatieaankopen aankondigt.

Blunder

Het viel op dat Lagarde haar blunder van 12 maart probeerde recht te zetten. Ze zei toen dat de ECB niet als taak heeft renteverschillen op de Europese obligatiemarkten te verminderen. Die uitspraak deed de Italiaanse langetermijnrente fors stijgen. Donderdag beklemtoonde Lagarde dat 'ons monetair beleid een impact moet hebben in alle jurisdicties (landen). We zullen daarvoor al onze flexibiliteit gebruiken en geen fragmentatie tolereren.'

De ECB heeft intussen al die belofte waargemaakt. Ze koopt veel meer Italiaanse staatsobligaties dan normaal om een stijging van de Italiaanse langetermijnrente te voorkomen. In maart kocht de ECB voor liefst 11,9 miljard Italiaans overheidspapier en slechts voor 2 miljard euro Duitse obligaties. Volgens haar eigen spelregels moet de ECB meest Duits schuldpapier kopen, omdat de Duitse Bundesbank haar grootste aandeelhouder is. Ze kan in principe alleen tijdelijk afwijken van die verdeelsleutel.

Er blijft druk op de ECB om de zwakke economieën van Zuid-Europa, in het bijzonder Italië, nog meer te ondersteunen. Dat zou kunnen door het zogenaamde OMT-programma te activeren. Via dat programma kan de ECB voor een onbeperkt bedrag obligaties van een of enkele probleemlanden aankopen.

Begrotingsbeleid

Lagarde maakte duidelijk dat de ECB niet van plan is het nog nooit gebruikte OMT-programma te gebruiken. 'Het OMT-programma is in 2012 gecreëerd voor specifieke landen en omstandigheden.' Ze verwees naar speculatie acht jaar geleden dat Griekenland of Italië de eurozone zouden verlaten. 'De huidige crisis treft niet een land maar alle landen.'

Voorts herhaalde de ECB dat het begrotingsbeleid een grotere rol moet spelen. 'De raad van bestuur dringt aan op bijkomende, sterke inspanningen om het economiscch herstel voor te bereiden en te ondersteunen. In die context verwelkomt hij het akkoord van de Europese Raad voor de oprichting van een Europees herstelfonds.' Maar dat herstelfonds is nog niet voor morgen. De Europese landen zijn het nog niet eens over de omvang van dat fonds en de financiering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud