Lagarde belooft extra stimulus in december

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©Boris Roessler/dpa

De Europese Centrale Bank (ECB) bereidt een pakket maatregelen voor om de Europese economie te ondersteunen, zegt voorzitster Christine Lagarde.

'De raad van bestuur zal zo nodig zijn instrumenten herkalibreren om het economisch herstel te ondersteunen en de negatieve invloed van de pandemie op de verwachte inflatie tegen te gaan.' Met die mededeling zette de ECB donderdag de deur open voor extra stimulus op 10 december.

De enige vraag is hoe groot de stimulus zal zijn.
Carsten Brzeski
Hoofd macro-economie en ECB-watcher ING

Lagarde ging op de persconferentie een stap verder en maakte duidelijk dat er bijna zeker actie op komst is. 'Er is weinig twijfel dat de omstandigheden een herkalibrering rechtvaardigen.' Carsten Brzeski, de ECB-watcher van ING, merkt op: 'De enige vraag is hoe de stimulus eruit zal zien en hoe groot hij zal zijn.'

Alle bestuurders het erover eens zijn dat de risico's voor de economie neerwaarts gericht zijn, beklemtoonde Lagarde. Ze verwees naar de stijging van het aantal coronabesmettingen en de herinvoering van beperkende maatregelen. Duitsland en Frankrijk, de grootste twee economieën van de eurozone, kondigden woensdag aan dat ze gedeeltelijk of geheel in lockdown gaan. Een krimp van de Europese economie in het vierde kwartaal lijkt onvermijdelijk.

Extra obligatieaankopen

Alle opties liggen op tafel, verduidelijkte Lagarde. 'We onderzoeken welke mix het beste antwoord is.' Daarmee maakte ze duidelijk dat de ECB verscheidene maatregelen zal aankondigen.

Voor de vergadering voorspelden de meeste economen een verhoging van de obligatieaankopen in december. Ze verwachten dat de ECB haar nieuwe pandemieprogramma met 500 miljard euro verhoogt naar 1.850 miljard euro. Van het huidig budget van 1.350 miljard is al 617 miljard gebruikt.

De ECB zou ook rommelobligaties of aandelen(trackers) kunnen kopen.

Frankfurt koopt nu vooral staatsobligaties en in mindere mate obligaties van niet-financiële bedrijven met een kwaliteitsrating, obligaties met onderpand (covered bonds) en herverpakte kredieten. Lagarde zei dat een uitbreiding van de activaklassen een van de mogelijkheden is. De ECB zou ook rommelobligaties van bedrijven of bankobligaties kunnen kopen. Of aandelen(trackers), zoals de Japanse en Zwitserse centrale banken al doen.

Meer steun voor banken?

Voorts kan de centrale bank de verdeelsleutel van de obligatieaankopen wijzigen. Nu zijn de aankopen van staatsobligaties per land evenredig met de participatie van elke nationale centrale bank in het kapitaal van de ECB. Omdat de Bundesbank de grootste aandeelhouder is, moet de ECB het meest Duitse staatsobligaties kopen. Die verdeelsleutel wordt wel flexibel toegepast. De ECB kocht dit jaar meer Italiaans overheidspapier om de Italiaanse langetermijnrente te drukken.

Een andere mogelijkheid is de banken nog meer ondersteunen. Banken kunnen nu tegen een rente van -1 procent geld lenen bij de ECB als ze hun kredietverlening op peil houden. Omdat de rente negatief is krijgen de banken een subsidie.

Het Europees herstelfonds moet zo snel mogelijk operationeel worden.
Christine Lagarde
Voorzitster ECB

De ECB kan helpen de schade van de pandemie te beperken, maar ze is niet in staat de negatieve impact op de economie helemaal te compenseren. Ze kijkt ook naar het begrotingsbeleid. Lagarde zei dat het Europees herstelfonds zo snel mogelijk operationeel moet worden. Moeizame onderhandelingen tussen de Europese regeringen en het Europees Parlement doen de vraag rijzen of een start in de eerste helft van 2021 mogelijk blijft.

De aandelenmarkten veerden sterk op tijdens de persconferentie van Lagarde en konden het grootste deel van de eerdere verliezen goedmaken. De euro en de langetermijnrente daalden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud