ECB houdt stimulus onveranderd

ECB-voorzitster Christine Lagarde ©AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) neemt een afwachtende houding aan na de extra stimulus die ze begin juni aankondigde.

De basisrente van de ECB blijft 0 procent, de depositorente -0,5 procent en het bedrag van het nieuwe aankoopprogramma blijft 1.350 miljard euro. Dat heeft de ECB donderdag meegedeeld.

Het status quo werd algemeen verwacht. De ECB kondigde op 4 juni aan dat ze 600 miljard euro extra in de economie zou pompen. Ze verhoogde toen haar nieuwe programma van obligatieaankopen (PEPP) van 750 naar 1.350 miljard euro en verlengde dat programma met zes maanden tot midden 2021.

ECB-voorzitster Christine Lagarde geeft om 14.30 uur meer toelichting op een persconferentie. Ze roept wellicht de Europese regeringen opnieuw op om met het begrotingsbeleid de economie te ondersteunen.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders vergaderen vrijdag en zaterdag over een herstelfonds van 750 miljard euro. Het is niet zeker dat ze dan al een akkoord bereiken over de opsplitsing van dat bedrag in subsidies en leningen. De Europese Commissie bepleit 500 miljard aan subsidies en 250 miljard aan goedkope leningen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud