ECB houdt stimulus onveranderd

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) bevestigt dat ze in het tweede kwartaal meer obligaties aankoopt dan begin dit jaar.

'De raad van bestuur heeft besloten het zeer accomoderend monetair beleid opnieuw te bevestigen.' Dat meldt de ECB donderdag in een persbericht.

De ECB merkt op dat de in maart uitgevoerde beoordeling van de financieringsvoorwaarden en de inflatievooruitzichten wordt bevestigd door de economische cijfers van de jongste weken. Daarom blijft ze van plan in het tweede kwartaal in een hoger tempo obligaties aan te kopen dan tijdens de eerste maanden van dit jaar. De ECB herhaalt dat ze op een flexibele manier obligaties aankoopt en rekening houdt met de marktomstandigheden.

Het status quo werd algemeen verwacht, omdat de stijging van de langetermijnrente de jongste weken sterk vertraagde. De ECB besliste op 11 maart haar obligatieaankopen te versnellen nadat de langetermijnrente in februari sterk was gestegen.

Depositorente

De ECB bevestigt dat ze van plan is voor 1.850 miljard euro obligaties aan te kopen en dat haar aankoopprogramma minstens tot eind maart 2022 loopt. De basisrente blijft 0 procent en de depositorente -0,5 procent.

ECB-voorzitster Christine Lagarde geeft later meer toelichting op een persconferentie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud