Advertentie

Lagarde probeert speculatie over renteverhoging in 2022 te stoppen

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) herhaalt dat de hoge inflatie volgend jaar zal dalen en probeert speculatie over een renteverhoging aan banden te leggen.

'We hebben gesproken over inflatie, inflatie, inflatie', zei ECB-voorzitster Christine Lagarde donderdag op een persconferentie na de vergadering van de raad van bestuur. De inflatie in de eurozone is met 3,4 procent veel hoger dan de ECB-doelstelling van 2 procent op middellange termijn.

Lagarde gaf toe dat de inflatie wat langer dan verwacht hoog zal blijven. Maar ze onderstreepte dat de hoge inflatie vooral te wijten is aan drie tijdelijke factoren. In de eerste plaats worstelt de eurozone met een tekort aan materialen, uitrusting en arbeid, omdat het aanbod de sterke stijging van de vraag niet kan volgen. Bovendien stijgen de energieprijzen fors. Ten slotte wordt de inflatie opgekrikt door de tijdelijke Duitse btw-verlaging in de tweede helft van vorig jaar.

De hoge inflatie is vooral te wijten aan aanvoerproblemen, stijgende energieprijzen en de tijdelijke Duitse btw-verlaging vorig jaar.
Christine Lagarde
Voorzitster ECB

De impact van die drie factoren op de inflatie zal in 2022 geleidelijk verminderen of verdwijnen, zei Lagarde. 'We blijven verwachten dat de inflatie op middellange termijn onder onze doelstelling van 2 procent blijft.'

Speculatie

De zeer hoge inflatie heeft de jongste weken geleid tot speculatie over een vroeger dan verwachte renteverhoging. De geldmarkt verwachtte net voor de ECB-vergadering dat de ECB de rente met 10 basispunten zal verhogen tegen augustus en met 20 basispunten tegen eind volgend jaar.

Lagarde probeerde die speculatie de kop in te drukken. 'De voorwaarden voor een renteverhoging zullen niet vervuld zijn op het moment dat de markten ze verwachten of kort daarna.' Daarmee maakte ze duidelijk dat een renteverhoging in 2022 niet aan de orde is, maar later trok ze gedeeltelijk haar staart in.

'De economische vooruitzichten in de eurozone verschillen met die in andere landen', zei Lagarde in antwoord op een vraag over de plannen van andere centrale banken om het monetair beleid te verstrakken. 'Dat rechtvaardigt een andere aanpak.' Enkele centrale banken hebben onlangs laten doorschemeren dat ze vroeger dan verwacht de rente zullen verhogen. Veel economen verwachten dat de Bank of England volgende week al de rente optrekt.

Pandemieprogramma

De ECB-voorzitster signaleerde wel dat de centrale bank het pandemieprogramma van obligatieaankopen (PEPP) niet meer zal verlengen. 'Ik verwacht het einde van het pandemieprogramma in maart.' Die stopzetting werd algemeen verwacht. De beslissing daarover valt op 16 december.

Ik verwacht het einde van het pandemieprogramma van obligatieaankopen in maart.
Christine Lagarde
Voorzitster ECB

De afbouw van de stimulus is mogelijk omdat het economisch herstel doorzet. Lagarde: 'De economie van de eurozone blijft sterk herstellen, hoewel het momentum wat is verminderd. We verwachten nog altijd dat de productie het prepandemieniveau tegen eind dit jaar zal overschrijden.'

De ECB heeft twee programma's van obligatieaankopen. Ze koopt voor zowat 75 miljard euro obligaties per maand via het pandemieprogramma en voor 20 miljard via een ouder programma. De aankopen via het oudere programma zullen wellicht stijgen om een plotse vermindering van de totale stimulus en een bruuske stijging van de langetermijnrente te voorkomen.

Impact markten

De halfslachtige boodschap van Lagarde dat de ECB in 2022 de rente niet zal verhogen maakte weinig indruk. De geldmarkt anticipeerde na de persconferentie nog altijd op een renteverhoging in de tweede helft van volgend jaar.

De aanhoudende speculatie over een verstrakking van het monetair beleid in het komende jaar deed de euro en de langetermijnrente stijgen. De euro steeg tijdens en na de persconferentie met één cent tot 1,168 dollar, het hoogste peil in een maand. De Duitse en Belgische tienjaarsrentes stegen met 3 basispunten naar respectievelijk -0,14 en 0,18 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud