ECB-kanon in zomerslaap

ECB-voorzitter Mario Draghi is al 20 weken Oost-Indisch doof voor de smeekbedes van de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos (foto: EPA)

Nul euro. Dat is voor de 20ste week op rij de ronde som aankopen van 'crisispapier' door de Europese Centrale Bank. Maar als voorzitter Mario Draghi woord houdt, komt daar snel verandering in.

'We zullen doen wat nodig is om de euro te redden. En, geloof me, het zal voldoende zijn.' Zo luidde vorige week in Londen de gespierde taal van Mario Draghi. Voorlopig moeten beleggers evenwel de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) op zijn woord geloven.

De daden van de ECB laten voorlopig een heel ander verhaal zien. Terwijl beleggers de voorbije maanden Spanje en Italië - landen die jaarlijks een slordige 500 miljard euro moeten zien te (her)financieren - wurgrentes oplegden, ging de marktenzaal van Frankfurt in kopersstaking. Via haar openmarktoperaties kocht de ECB al 20 weken op rij geen 'crisispapier' meer in.

Plafond

Het is nu vooral uitkijken naar donderdag. Dan geeft Mario Draghi meer tekst en uitleg op de persconferentie na de maandelijkse vergadering. En het laat zich raden dat zijn 'Londense toespraak' daar hét thema zal zijn. Want ook al sprak Draghi mooi poëtisch over de euro als een hommel die naar een bij moet promoveren om te overleven, lang zal dit vleugje poëzie zonder harde actie beleggers niet sussen.

Economen betwijfelen of de ECB echt haar bazooka zal bovenhalen, bijvoorbeeld door een plafond aan te kondigen voor de renteverschillen binnen de eurozone. Dat zou de meest effectieve maatregel zijn om de eurocrisis op korte termijn te bestrijden, maar het stoot ongetwijfeld op veel verzet in Duitse hoek. De Bundesbank liet een dag na de toespraak van Draghi al haar ongenoegen blijken.

Waarschijnlijker is een gezamenlijke tussenkomst van de ECB en die andere Europese lettersoep-brandblusser: het noodfonds EFSF. Dat voorlopige noodfonds zou dan kunnen tussenkomen bij emissies van schuldpapier, terwijl de ECB de ergste branden blust met een reanimatie van haar inkopen op de secundaire markt.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud