'ECB koopt Italiaans probleempapier'

Jean-Claude Trichet, nog even voorzitter van ECB. (foto afp)

De Europese Centrale Bank (ECB) is Italiaans en Spaans staatspapier aan het opkopen. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op gezag van anonieme bronnen.

De ECB koopt probleempapier om de financieringskosten van de wankele eurolanden te drukken. Door obligaties te kopen, stijgen de koersen en dalen de rentes.

Elke maandag van de week wordt duidelijk voor welk bedrag Frankfurt obligaties heeft gekocht. De ECB geeft nooit vrij welke obligaties het insloeg, maar volgens handelaars is dat de jongste maanden vooral Spaans en Italiaans papier.

Beide landen kwamen in augustus stevig in het vizier van de markten. Daardoor zag de centrale bank zich genoodzaakt haar inkoopprogramma van obligaties nieuw leven in te blazen.

Na de forse interventies halverwege augustus zetten Trichet en co de jongste weken het inkoopprogramma op een lager pitje. Vorige week kochten de centraal bankiers voor 'slechts' 3,8 miljard euro. Ter vergelijking: midden augustus piekten de verkopen op 22 miljard euro.

De ECB lanceerde haar omstreden reddingsoperatie in mei 2010. De totale portefeuille probleempapier liep vorige week op tot 160,5 miljard euro. Om de inflatie tegen te gaan, neutraliseert de ECB nadien de aankopen. Ze doet dat door de banken na de geldinjectie voor eenzelfde bedrag te laten intekenen op een deposito.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud