ECB mild voor bankenfusies

©AFP

De Europese Centrale Bank laat weten fusies welwillend te zullen bekijken. Beleggers snapten de suggestie en sloegen afgestrafte bankaandelen in.

Er gloort een straaltje hoop voor de moegetergde beleggers in de Europese grootbanken. De Euro Stoxx Banken-index, de korf met 23 grootbanken uit de eurozone, koerste donderdag plots 4,9 procent hoger. 'SX7E is on fire', stelt Frederik Ducrozet van Pictet, een veteraan onder het legertje ECB-watchers vast. SX7E is de Europese bankenaandelenindex.

Voor KBC was er tot 3 procent winst, ING   en BNP Paribas  wonnen respectievelijk goed 4 en 5 procent en voor ABN AMRO  was er 4,6 procent winst. Analisten verwijzen naar de 'consultatieronde' over de sector die de Europese Centrale Bank woensdag online zette.

In grote lijnen komt het erop neer dat Frankfurt 'levensvatbare fusieprojecten' niet in de weg zal staan met (te) strenge kapitaaleisen. 'De ECB zal geloofwaardige integratieplannen niet penaliseren met hogere kapitaalvereisten', luidt het letterlijk. 

'De richtlijnen betekenen dat het voor banken gemakkelijker wordt in te schatten hoe de regelgever de kapitaalbuffers van een potentiële fusiegroep zal bepalen, wat de kansen op een fusie- en overnamegolf in de sector verhoogt', stelt ING. De versnipperde Europese bankensector is Frankfurt al langer een doorn in het oog, omdat die versnippering een hinderpaal is bij het streven naar een eengemaakte Europese kapitaalmarkt. 

De Europese Unie telt zowat 6.000 banken , de eurozone 4.500, waarvan 1.000 in Duitsland. In de VS zijn er ongeveer 5.200 banken.

De ruggensteun van de ECB is ten zeerste welkom. De bankensector in de eurozone verloor dit jaar al 33 procent. Dat is een nog grotere klap dan de olieaandelen (-30%) en de toerismesector (-25%).

De bankaandelen kwakkelen al jaren, vooral omdat het nulrentebeleid van de centrale bank de inkomsten uit het kernmetier - kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren - aanvreet. Daar komt de toenemende concurrentie van fintechspelers zonder een duur kantorennet bij en - dit jaar - de vrees voor fors oplopende probleemkredieten door de historische economische klap die de coronacrisis uitdeelt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud