'ECB neemt loopje met eigen kredietregels'

De nieuwe ECB-toren in Frankfurt (foto: EPA)

De Europese Centrale Bank neemt bij het stutten van de Spaanse banken een loopje met haar eigen kredietregels. Dat schrijft de Duitse krant Welt am Sonntag, volgens een woordvoerster stelt de ECB een onderzoek in.

De zieltogende Spaanse banken worden al geruime tijd puur bij gratie van de Europese Centrale Bank overeind gehouden. De ECB stelt zich in de plaats van de spaarders. Die stemmen gelet op de zware Spaanse vastgoedcrisis, die steeds diepere gaten slaat in de balansen van de banken, steeds vaker met hun voeten en parkeren hun geld bij buitenlandse banken of tout court in het buitenland.

Tabel '8.1.b' van de Banco de España klinkt dodelijk saai, maar er gaat een bijzonder boeiend verhaal achter schuil. Volgens die maandelijkse cijfers van de Spaanse centrale bank haalden Spaanse banken in september voor liefst 378 miljard euro kredieten op aan het loket van de ECB. Dat wil zeggen dat Frankfurt ruwweg ten belope van het Belgisch bruto binnenlands product de Spaanse banken stut.

De kredieten liggen nipt onder het record van 389 miljard in augustus, maar vormen niettemin een ruime vervijfvoudiging sinds september 2011.

Regels

In Duitsland heerst al langer onvrede over die schier onbeperkte steun aan de Spaanse banken. De critici van dat kredietbeleid vinden zondag nieuwe ammunitie in een artikel in Welt am Sonntag. Volgens het Duitse zondagsblad overtreedt de ECB bij de soepele Spaanse kredietverlening haar eigen regels, waardoor ze minstens 16 miljard euro te veel kredieten naar Spaanse banken laat vloeien.

Concreet gaat het om de 80 miljard euro kredieten die Frankfurt verleent in ruil voor kortlopend Spaans overheidspapier, in casu met een looptijd van maximum 18 maanden.

De ECB hanteert volgens Welt am Sonntag voor al dat papier het label 'hoogste kredietwaardigheid'. En bijgevolg past Frankfurt maar een korting van 0,5 procent toe. Met andere woorden: voor elk miljard euro kortlopend Spaans papier dat banken aan het loket in Frankfurt bieden, krijgen ze 995 miljoen euro cash in ruil.

DBRS

Maar daarmee zou de ECB haar eigen regels met de voeten treden. Ten eerste geldt er een bovengrens van 66,5 miljard euro voor elk soort papier. Dat is 13,5 miljard minder dan het huidige volume. En bovendien zouden de centraal bankiers er eigenlijk een grotere korting van 5,5 procent in plaats van 0,5 procent op moeten toepassen, wat de kredieten nog eens met dik 3 miljard zou afromen.

De ECB kan immers papier pas als 'hoogste kwaliteit' omschrijven als er minstens één ratingbureau een kredietscore van minstens A geeft. Dat is bij geen enkele van de drie grote ratingbureaus nog het geval, al spaarde Moody's Spanje door het land net niet bij de rommel in te delen

Desgevraagd door Welt am Sonntag schermt de centrale bank met het argument dat Dominion Bond Rating Services (DBRS) Spanje nog altijd een kredietscore A (low) meegeeft. Dat Canadese ratingbureau is weinig bekend, maar wel door de ECB erkend. Maar het Duitse dagblad merkt fijntjes op dat die kredietscore alleen voor langlopend Spaans papier geldt, aangezien DBRS geen adviezen geeft voor kortlopend papier.

In een reactie aan persbureau Reuters laat een woordvoerster nu weten dat de centrale bank onderzoekt of ze bij de Spaanse kredietverlening haar eigen regels respecteerde.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud