Advertentie

ECB onder druk om besloten vergaderingen stop te zetten

Philip Lane, de hoofdeconoom van de ECB. ©REUTERS

Philip Lane, de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, zou een vertrouwelijke inflatieprognose hebben meegedeeld aan een groep Duitse economen, maar de ECB ontkent dat.

Hoofdeconoom Philip Lane heeft gezegd dat de ECB verwacht dat de inflatie tegen 2025 stijgt naar de doelstelling van 2 procent. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Die informatie was nog niet bekend en kan worden gebruikt om een inschatting te maken van het toekomstige rentebeleid van de ECB. Op basis van die prognose zegt Financial Times dat de ECB verwacht dat ze over twee jaar de rente verhoogt.

Een woordvoerder van de ECB zegt dat de inhoud van het artikel niet correct is. 'Mijnheer Lane heeft in geen enkele conversatie gezegd dat de inflatie zal stijgen naar 2 procent kort na het einde van de projectiehorizon.' Die horizon loopt nu tot eind 2023. 'De conclusie over de rente stemt niet overeen met de forward guidance (communicatie) van de ECB.'

De ECB moet de praktijk van exclusieve vergaderingen met de privésector stopzetten als niet transparant is wat daar wordt gezegd.
Sven Giegold
Europees Parlementslid

'De ECB moet de praktijk van exclusieve vergaderingen met de privésector stopzetten als niet transparant is wat daar wordt gezegd', zegt Sven Giegold, een invloedrijk Europees Parlementslid, aan het persbureau Reuters. Hij kondigt aan dat hij dat zal aankaarten in een brief aan ECB-voorzitster Christine Lagarde. 'Je weet niet wie je moet geloven, de krant of de ECB.'

Kritiek

Lane zette eerder dit jaar na kritiek gesprekken onder vier ogen met grote beleggers stop. Maar de gesprekken met groepen economen werden voortgezet. Lagarde verdedigde die gesprekken.

De Europese langetermijnrente steeg lichtjes na de publicatie van het artikel in Financial Times. De ECB voorspelde vorige week dat de inflatie zal dalen van 2,2 procent in 2021 naar 1,7 procent in 2022 en 1,5 procent in 2023. Ze publiceerde geen prognoses voor latere jaren.

De Ierse ECB-bestuurder Gabriel Makhlouf zei dat sommige andere bestuurders verwachten dat de inflatie hoger zal uitvallen dan de prognoses van vorige week. Maar hij voegde eraan toe dat de vrees voor een te hoge inflatie overdreven is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud