ECB opent deur voor extra stimulus in september

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) signaleert dat ze een renteverlaging en andere stimuli voorbereidt. De euro en langetermijnrente dalen.

'Of lager'. Met de toevoeging van die twee woorden in haar communicatie maakt de ECB duidelijk dat ze een renteverlaging voorbereidt. De ECB zegt dat ze haar rentetarieven minstens tot midden 2020 op de 'huidige of lagere niveaus' zal handhaven. Tot dusver sprak ze in haar communicatie over 'huidige niveaus'. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB op 12 september in de rente knippen.

In de toelichting van het rentebesluit maakt de ECB duidelijk dat ze nog andere stimuli overweegt. De bestuurders hebben de medewerkers van de centrale bank gevraagd verscheidene opties te bestuderen, waaronder een hervatting van de obligatieaankopen en maatregelen die de negatieve impact van een renteverlaging voor de banken milderen.

Inflatie

'De raad van bestuur onderstreept dat het monetair beleid nog een lange tijd erg soepel moet blijven', zegt de ECB. 'De inflatie, zowel de feitelijke als de verwachte, is al lang lager dan het niveau waar we naar streven.' De ECB streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

De ECB onderstreept ook dat het inflatiedoel symmetrisch is. Dat wil zeggen dat de inflatie enige tijd hoger moet zijn dan de doelstelling als ze de periode daarvoor te laag was.

Marktreactie

De euro en de langetermijnrente dalen na de publicatie van het rentebesluit. De eenheidsmunt zakt met een kwart cent naar 1,111 dollar en flirt met het laagste peil van dit jaar. De Belgische tienjaarsrente zakt voor het eerst onder -0,1 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud