ECB opent deur voor langere periode van lage rente

ECB-voorzitster Christine Lagarde ©REUTERS

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente pas verhogen als ze verwacht dat de inflatie lang voor het einde van haar tijdshorizon eind 2023 de doelstelling van 2 procent bereikt.

De nieuwe strategie van de ECB heeft tot gevolg dat ze langer haar beleid van lage rente zal voortzetten. Dat blijkt uit een mededeling die de centrale bank donderdag publiceert.

De ECB zegt dat de beleidsrente op het huidige of een lager niveau blijft tot ze verwacht dat de inflatie de doelstelling van 2 procent bereikt lang voor het einde van haar tijdshorizon. Die tijdshorizon loopt nu tot het einde van 2023.

Tot dusver was de boodschap dat de rente op het huidige of een lager niveau blijft tot de inflatievooruitzichten tijdens de tijdshorizon convergeren naar de inflatiedoelstelling. Die doelstelling werd twee weken licht verhoogd van 'minder dan maar dicht bij 2 procent' naar '2 procent'.

Voor de aankoopprogramma's van obligaties verandert er voorlopig niets. Het pandemieprogramma (PEPP) van 1.850 miljard euro blijft minstens tot eind maart 2022 lopen. Voorts blijft de ECB via haar oudere aankooprogramma APP elke maand voor 20 miljard euro obligaties aankopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud