ECB pompt 600 miljard extra in economie

ECB-voorzitster Christine Lagarde ©REUTERS

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt haar bulkinkopen van schulden meer dan verwacht om de inflatie op te krikken.

Een verdere versoepeling van het monetair beleid is volgens de ECB noodzakelijk omdat de coronapandemie de inflatievooruitzichten heeft doen dalen. De ECB verhoogt haar nieuw programma van obligatieaankopen (PEPP) met 600 miljard euro tot 1.350 miljard euro. De extra stimulus is groter dan verwacht. Economen hadden een verhoging met 500 miljard voorspeld.

We beloven zeker tot eind 2022 schulden in te kopen, om er rekening mee te houden dat het herstel zeer langzaam zal verlopen
Christine Lagarde
ECB-voorzitster

Bovendien zal de ECB ook gedurende een langere periode obligaties blijven kopen. Ze is van plan om minstens tot juni 2021 schuldpapier aan te kopen. Tot dusver liep het aankoopprogramma tot eind 2020. De ECB zal de cash van obligaties die op de vervaldag komen minstens tot eind 2022 herbeleggen.

'Waarom eind 2022? Zo houden we er rekening mee dat het herstel mogelijk zeer langzaam zal verlopen', legde voorzitster Christine Lagarde op de persconferentie uit. 

De ECB onderneemt opnieuw actie omdat de economische vooruitzichten de jongste weken verder zijn verslechterd. Lagarde verwacht dat de economie van de eurozone in 2020 met bijna 9 procent zal krimpen. En dat de kans groter is dat die prognose nog te optimistisch eerder dan te pessimistisch zal blijken.

De zware recessie drukt de inflatie. In haar jongste prognoses verwacht de centrale bank dat de inflatie zeker tot en met 2022 ruim onder de eigen doelstelling - een inflatie van 'minder dan, maar dicht bij 2 procent' zal blijven (zie bijgevoegde tweet van de ECB).

Het nieuwe aankoopprogramma van 750 miljard euro werd in maart bij de start van de coronacrisis gelanceerd. De ECB heeft sindsdien al voor 235 miljard euro staats- en bedrijfsobligaties gekocht en dreigde reeds dit najaar op de limiet van 750 miljard te botsen.

De bijkomende aankopen van obligaties hebben als doel de langetermijnrente laag te houden. Daardoor kunnen overheden, gezinnen en bedrijven bij banken goedkoop geld blijven lenen. 'Het is absoluut cruciaal dat de kredietverlening in de eurozone op peil blijft', onderstreept Lagarde. Ze stipt aan dat die banken op hun beurt in Frankfurt deze maand nieuwe langetermijnkredieten kunnen krijgen tegen een rente van minus 1 procent, wat het economisch herstel moet ondersteunen. 

De rentetarieven van de ECB veranderen niet. De ECB handhaaft de basisrente op 0 procent en de depositorente op -0,5 procent. Een verdere renteverlaging zou de rentemarge van de banken drukken en dreigt daardoor contraproductief te zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud