ECB stuurt spaarrente dieperik in

De ECB koopt sinds maandag het equivalent van vier Boeings per uur ©REUTERS

De Belgische marktleider BNP Paribas Fortis knipt opnieuw in de spaarrente. Niet echt verrassend, aangezien de koophonger van de Europese Centrale Bank de Belgische lange rente voor het eerst onder een half procent stuurt.

350 miljoen euro per uur, ofte de cataloguswaarde van drie van de duurste Boeings 737. Dat is de impact van het opkoopprogramma van 1.140 miljard euro dat de Europese Centrale Bank maandag lanceerde, becijferde het Financieele Dagblad

De Europese Centrale Bank koopt maandelijks voor 60 miljard euro schuldpapier in en dat de facto tegen bijna eender welke prijs. De enige limiet is dat het rendement op de ingekochte obligaties niet nóg lager mag liggen dan de minus 0,20 procent die banken moeten betalen om hun overtollige cash in Frankfurt te parkeren.

De gevolgen laten zich raden: heel wat schuldpapier tendeert naar die minus 0,2 procent. Tegenover de koophonger van de ECB staan immers erg weinig potentiële verkopers, tenzij de ECB echt een heel stevige prijs betaalt. Het rendement op Duits vijfjaarspapier is tot minus 0,12 procent gezakt. Wie een positief rendement wil op Duitse obligaties moet Berlijn al minstens acht jaar zijn geld toevertrouwen.

Ook de Belgische rente verkent bijna dag na dag diepterecords: de tienjaarsrente beloopt nu nog 0,47 procent (zie grafiek). Dat is een meevaller voor de Belgische overheid, maar een strop voor de Belgische spaarder.

Marktleider BNP Paribas zet nog maar eens het mes in de spaarrente: voor het klassieke spaarboekje verandert er niets, met een basisrente van 0,10 procent en een getrouwheidspremie van 0,20 procent. Maar bij de onlinespaarrekening 'Premium', voor bedragen boven 12.500 euro, zakt de getrouwheidspremie van 0,75 naar 0,50 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud