'ECB verhoogt inflatiedoel naar 2 procent'

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©BELGA

De Europese Centrale Bank (ECB) deelt mee dat ze donderdag haar nieuwe strategie voorstelt. De inflatiedoelstelling stijgt naar 2 procent, meldt het persbureau Bloomberg.

De bestuurders van de ECB hebben woensdag in een conclaaf een akkoord bereikt over een nieuwe strategie. De centrale bank zal donderdag om 13 uur de belangrijkste beslissingen meedelen. ECB-voorzitster Christine Lagarde zal anderhalf uur later meer toelichting geven op een persconferentie.

De inflatiedoelstelling stijgt naar 2 procent, meldt het persbureau Bloomberg. De huidige doelstelling is een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent op middellange termijn'. De ECB zou indien nodig ook 'overshooting' van de nieuwe doelstelling toelaten.

Een aanpassing van de inflatiedoelstelling werd verwacht. Critici vonden de huidige doelstelling niet symmetrisch, omdat ze suggereerde dat de ECB meer bezorgd was over een te hoge inflatie dan over te lage inflatie.

De evaluatie van de inflatiedoelstelling was een cruciaal onderdeel van de strategische denkoefening. Maar ook andere onderwerpen kwamen aan bod.

Lagarde wil dat de ECB een bijdrage levert in de strijd tegen de klimaatverandering. Daarom zal de nieuwe strategie wellicht maatregelen omvatten die het monetair beleid vergroenen.

Een van de opties was dat de ECB minder obligaties koopt van vervuilende bedrijven en meer van milieuvriendelijke ondernemingen. Of dat voorstel het heeft gehaald is nog niet duidelijk. Sommige bestuurders vinden dat niet wenselijk, omdat dat volgens hen een politieke beslissing is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud