ECB verlengt extra stimulus

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©REUTERS

De Europese Centrale Bank (ECB) is van plan ook in het derde kwartaal veel obligaties aan te kopen, hoewel de economische groei en de inflatie hoger zijn dan verwacht.

'We zijn iets optimistischer over de economische vooruitzichten dan drie maanden geleden', zei ECB-voorzitster Christine Lagarde donderdag op een persconferentie. 'Peilingen wijzen op een sterk herstel van de dienstensector, die het zwaarst werd getroffen door de pandemie. De industrie blijft robuust, niettegenstaande aanvoerproblemen wat tegenwind creëren.'

We zijn iets optimistischer over de economische vooruitzichten dan drie maanden geleden.
Christine Lagarde
Voorzitster ECB

De ECB verhoogde haar groei- en inflatieprognoses voor dit en volgend jaar. Ze voorspelt nu 4,6 procent economische groei in 2021, 4,7 procent in 2022 en 2,1 procent in 2023. De inflatie stijgt volgens de centrale bank naar 1,9 procent dit jaar en valt daarna terug naar 1,5 procent volgend jaar en 1,4 procent het jaar nadien.

Lagarde verwacht dat de factoren die dit jaar de inflatie doen versnellen, zoals de stijgende energieprijzen en aanvoerproblemen, uitdoven. Ze blijft ervan overtuigd dat de versnelling van de inflatie tijdelijk is en dat de inflatie in 2022 en 2023 weer onder de doelstelling daalt. Frankfurt streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent op middellange termijn'.

Hoger tempo

Daarom verlengt de ECB de in maart gelanceerde bijkomende stimulus met drie maanden. Ze kondigde aan dat ze het komende kwartaal tegen een 'aanzienlijk hoger tempo' obligaties blijft aankopen dan tijdens de eerste maanden van dit jaar. Volgens het persbureau Bloomberg kocht de ECB sinds midden maart voor gemiddeld 19 miljard euro obligaties per week, tegenover 14 miljard in de eerste tien weken van het jaar.

Het besluit van onze discussie was dat een vaste hand wenselijk is.
Christine Lagarde
Voorzitster ECB

De centrale bank kocht de jongste drie maanden meer staats- en bedrijfsobligaties om de stijging van de langetermijnrente af te remmen. Ze moest donderdag beslissen of ze dat hogere tempo in het derde kwartaal aanhoudt of weer verlaagt naar het niveau van begin dit jaar. Zoals verwacht koos de ECB voor de eerste optie. 'Het besluit van onze discussie was dat een vaste hand wenselijk is', signaleerde Lagarde.

De ECB onderstreepte dat ze een verdere stijging van de langetermijnrente wil voorkomen. Ze vreest dat een duurzame stijging van de marktrente leidt tot hogere rentes op bankkredieten aan ondernemingen en gezinnen. 'Zo'n verslechtering van de financieringsvoorwaarden zou voorbarig zijn en een risico vormen voor het economisch herstel en de inflatievooruitzichten.'

Prijzen van diensten

Lagarde signaleerde dat de prijzen van diensten veel aandacht verdienen. 'We moeten focussen op de prijzen van diensten. Die worden vooral bepaald door de arbeidskosten. Er is een focus nodig op de loonvorming, op loononderhandelingen. De lonen zijn niet significant gestegen. We willen een sterkere stijging zien van de lonen.'

We willen een sterkere stijging zien van de lonen.
Christine Lagarde
Voorzitster ECB

Het pandemieprogramma van 1.850 miljard euro voor de aankoop van obligaties loopt minstens tot eind maart 2022. De ECB herhaalde dat ze niet noodzakelijk de volledige enveloppe zal gebruiken als dat niet nodig is om de rente laag te houden. Omgekeerd blijft een verhoging van de enveloppe mogelijk als de inflatievooruitzichten zouden verslechteren.

De volgende belangrijke ECB-vergadering wordt die van 9 september. Dan moeten de bestuurders van de centrale bank beslissen of ze een stap zetten naar een normalisering van het monetair beleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud