Advertentie

ECB versnelt obligatieaankopen om rentestijging te stoppen

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©REUTERS

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de komende drie maanden aanzienlijk meer obligaties kopen. De obligatiemarkten reageren positief.

Zoals verwacht heeft de ECB donderdag actie aangekondigd om de stijging van de langetermijnrente af te remmen. De jongste weken onderstreepten verscheidene bestuurders dat de hogere rente het economisch herstel dreigt te vertragen. Het duurdere geld maakt het ook moeilijker om de te lage inflatie op te krikken.

Het tempo van de obligatieaankopen zal in het komende kwartaal aanzienlijk hoger zijn.
Europese Centrale Bank

'De raad van bestuur verwacht dat het tempo van de obligatieaankopen onder het pandemieprogramma PEPP in het volgende kwartaal aanzienlijk hoger zal zijn dan in de eerste maanden van dit jaar', zegt de ECB in een mededeling. Hoeveel extra de ECB zal kopen, is niet duidelijk. 'We zijn niet gebonden aan een bedrag', signaleerde voorzitster Christine Lagarde op een persconferentie.

De ECB kocht sinds begin dit jaar voor 125 miljard euro obligaties via haar pandemieprogramma. Dat is gemiddeld 14 miljard per week. Lagarde zei dat de aankopen rekening zullen houden met de marktomstandigheden. Dat is een hint dat Frankfurt meer obligaties zal kopen wanneer de langetermijnrente stijgt en minder wanneer de rente stabiel blijft of daalt.

1.850 miljard

De totale enveloppe van 1.850 miljard euro voor obligatieaankopen tot maart 2022 verandert niet. De ECB heeft sinds de lancering van het pandemieprogramma al voor 879 miljard euro obligaties gekocht. Er blijft dus nog bijna 1.000 miljard over.

Lagarde beklemtoonde opnieuw dat de centrale bank 'gunstige financieringsvoorwaarden' wil handhaven. Daarmee bedoelt ze dat overheden, bedrijven en gezinnen geld moeten kunnen lenen tegen een lage rente. De topvrouw maakte duidelijk dat de ECB in tegenstelling tot de Japanse en Australische centrale banken niet probeert de langetermijnrente te betonneren op een specifiek niveau. 'We doen niet aan controle van de rentecurve.'

De ECB verwacht 4 procent groei in 2021 en 4,1 procent in 2022.

De ECB publiceerde ook nieuwe economische vooruitzichten. Ze verwacht een krimp van de economie in het eerste kwartaal en daarna een heropleving dankzij de versoepeling van de lockdowns. Daardoor stijgt de economische activiteit met 4 procent in 2021, met 4,1 procent in 2022 en 2,1 procent in 2023. Die groeiprognoses zijn bijna dezelfde als die van december. Ze houden nog geen rekening met de positieve impact van het groot Amerikaans stimulusplan.

Inflatie

De inflatievoorspelling voor dit jaar is flink verhoogd. De ECB verwacht nu 1,5 in plaats van 1 procent inflatie in 2021, 1,2 procent in 2022 en 1,4 procent in 2023. De inflatie blijft dus nog minstens drie jaar lager dan de doelstelling van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

De inflatie kan eind dit jaar tijdelijk naar 2 procent stijgen.
Christine Lagarde
Voorzitster ECB

Lagarde merkte wel op dat de inflatie eind dit jaar tijdelijk kan stijgen naar 2 procent. 'Die stijging zal vooral het gevolg zijn van speciale factoren, zoals het terugdraaien van de btw-verhoging in Duitsland en de impact van hogere olieprijzen. In 2022 en 2023 blijft de inflatie laag wegens de zwakke economie, de geringe toename van de lonen en de stijging van de euro.'

De Europese obligatiemarkten reageerden positief op de actie van de ECB. Extra aankopen verhogen de vraag naar obligaties en drukken hun rendement. De rentedaling was het grootst in Zuid-Europa. De Italiaanse zakte na het rentebesluit met 5 basispunten en sloot op 0,60 procent. De Belgische rente brokkelde met 2 basispunten af naar -0,03 procent. De aandelenmarkten stegen lichtjes na de beslissing van de ECB.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud