ECB vraagt snelle goedkeuring herstelplan van 750 miljard

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©AFP

ECB-voorzitster Christine Lagarde dringt bij de Europese regeringsleiders opnieuw aan op extra steun voor de economie.

Na de extra stimulus die de ECB begin juni lanceerde, ligt de bal nu in het kamp van de Europese regeringen. Dat is de boodschap die Lagarde donderdag verkondigde op een persconferentie.

'De raad van bestuur van de ECB dringt aan op bijkomende, sterke en tijdige inspanningen om het economische herstel voor te bereiden en ondersteunen', beklemtoonde Lagarde. 'Het is belangrijk dat de Europese leiders snel een akkoord bereiken over een ambitieus pakket.'

Zuinige landen

De Europese staatshoofden en regeringsleiders vergaderen vrijdag en zaterdag over een herstelfonds van 750 miljard euro. De Europese Commissie wil voor 500 miljard euro subsidies en 250 miljard euro goedkope leningen verstrekken, vooral aan landen die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Maar vier 'zuinige' of volgens sommigen 'vrekkige' landen onder leiding van Nederland willen het aandeel van de subsidies verlagen en dat van de leningen verhogen.

Lagarde beklemtoonde dat snelle actie nodig is. 'We mogen geen tijd verliezen. Als ECB veronderstellen we dat het fonds er komt en dat het meer subsidies dan leningen omvat.'

Tenzij de economie veel beter evolueert dan verwacht, gebruiken we de enveloppe van 1.350 miljard volledig.
Christine Lagarde
Voorzitster ECB

Zoals verwacht kondigde de ECB geen nieuwe maatregelen aan. Ze verhoogde begin juni het bedrag van haar nieuwe aankoopprogramma van obligaties (PEPP) met 600 miljard euro naar 1.350 miljard. De looptijd van dat programma werd met zes maanden verlengd tot midden 2021. 'Tenzij de economie duidelijk beter evolueert dan voorzien - en dat zien we niet - gebruiken we de enveloppe van 1.350 miljard euro volledig', zei Lagarde.

De ECB-directeurs Isabel Schnabel en Yves Mersch lieten onlangs doorschemeren dat de ECB misschien niet het volledige bedrag van 1.350 miljard zal uitgeven. Economen zitten op een totaal andere golflengte. Zij verwachten dat de ECB voor het einde van dit jaar het aankoopprogramma met 500 miljard verhoogt.

Flexibel

Lagarde herhaalde dat het programma van obligatieaankopen flexibel is. 'We aanvaarden niet dat de kapitaalsleutel (de verdeelsleutel van de obligatieaankopen per land, red.) ons beleid hindert.' Dat betekent dat de ECB meer staatsobligaties van zwakke landen zoals Italië blijft kopen als dat nodig is om de rente daar laag te houden. 'Een van de functies van het PEPP-programma is marktfragmentatie te vermijden.' Daarmee bedoelt de ECB te grote renteverschillen tussen landen.

De officiële verdeelsleutel voor de aankoop van staatsobligaties is de zogenaamde kapitaalsleutel, het aandeel van elke nationale centrale bank in het kapitaal van de ECB. Omdat de Bundesbank en de Banque de France de grootste aandeelhouders zijn van de ECB moet Frankfurt in principe het meest Duits en Frans overheidspapier kopen.

Het economische herstel in mei en juni was significant maar ook ongelijk en partieel.
Christine Lagarde
Voorzitster ECB

De ECB-voorzitster onderstreepte dat het monetair beleid erg soepel moet blijven. 'Het economische herstel in mei en juni was significant, maar ook ongelijk en partieel. De economische vooruitzichten blijven erg onzeker. Ons beleid werkt. De banken hebben tussen maart en juni voor 250 miljard euro kredieten verstrekt aan bedrijven. Dat is een recordbedrag.'

De coronacrisis heeft tot gevolg dat de aangekondigde grondige evaluatie van de langetermijnstrategie van de ECB vertraging oploopt. 'Ik ben niet zeker dat we midden 2021 klaar zullen zijn', zei Lagarde. 'Ik zou zeggen in de tweede helft van 2021.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud