Advertentie

ECB waarschuwt voor stijgend risicogedrag beleggers

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©EPA

De lage risicopremies en het stijgend risicogedrag op de meeste financiële markten vereisen aandacht. Dat zegt de Europese Centrale Bank (ECB) in een rapport over financiële stabiliteit.

De ECB merkt op dat de kwetsbaarheid van de wereldwijde financiële markten de jongste zes maanden is toegenomen. Ze verwijst naar de forse stijging van de volatiliteit op de Amerikaanse aandelenmarkten begin februari.

Obligaties met relatief lage ratings en sommige vastgoedmarkten zijn relatief duur, signaleert de ECB. Maar ze voegt eraan toe dat er voorlopig geen sprake is van een algemene overwaardering van de financiële en de vastgoedmarkten in de eurozone.

Beleggingsfondsen, verzekeraars en pensioenfondsen beleggen meer dan enkele jaren geleden in rommelobligaties om de rendementen van hun portefeuilles op te krikken. Sommige beleggers hebben ook de looptijd van hun obligatieportefeuille verlengd. Daardoor stijgt hun kwetsbaarheid voor minwaarden bij een rentestijging.

Voorts hebben beleggingsfondsen hun liquiditeitsbuffers verlaagd. Dat kan een bij een correctie van de markten de koersdalingen versterken. Als beleggers bij een inzinking van de markten deelbewijzen van beleggingsfondsen verkopen, moeten fondsbeheerders met weinig cash activa verkopen om hun klanten te kunnen uitbetalen.

Laag systeemrisico in eurozone

Maar het halfjaarlijks ECB-rapport bevat ook goed nieuws. Frankfurt zegt dat het systeemrisico in de eurozone laag blijft. Met systeemrisico bedoelt de centrale bank het risico dat de stabiliteit van de financiële sector als geheel bedreigt. Het risico is laag dankzij de verbetering van de groeivooruitzichten in de eurozone en in de rest van de wereld.

Bovendien is de rendabiliteit van de banken verbeterd. De banken hebben in tegenstelling tot fondsen, verzekeraars en pensioenfondsen hun beleggingen in rommelobligaties afgebouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud