ECB: 'We moeten klaarstaan voor extra stimulus'

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©REUTERS

De meeste bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn het erover eens dat de bank zich moet voorbereiden om de economie meer zuurstof te geven.

De notulen van de bestuursvergadering van 6 juni maken duidelijk dat de ECB extra stimulus voorbereidt. 'Er is grote overeenstemming dat de raad van bestuur in het licht van de grotere onzekerheid moet klaarstaan en voorbereid moet zijn om het monetair beleid verder te versoepelen.'

Wanneer de ECB de rente verlaagt en/of de aankoop van obligaties hervat is nog niet duidelijk. De rentetermijnmarkt verwacht dat de ECB in september de depositorente verlaagt van -0,4 naar -0,5 procent. De volgende vergaderingen van de ECB vinden plaats op 25 juli en 12 september.

De ECB laat aanpassingen van het monetair beleid meestal samenvallen met de publicatie van nieuwe economische vooruitzichten. De bank publiceert in september nieuwe groei- en inflatievooruitzichten.

Frankfurt besliste op 6 juni al het beleid van lage rente zes maanden langer voort te zetten. Ze beloofde toen haar rentetarieven minstens tot midden 2020 in plaats van tot eind 2019 te handhaven op het huidige, historisch lage niveau. Maar ECB-voorzitter Mario Draghi ging dezelfde dag op de persconferentie een stap verder door de deur te openen voor een renteverlaging en een hervatting van de obligatieaankopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud