ECB ziet inflatie uitbodemen

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©REUTERS

Een subtiele verandering van de communicatie van de Europese Centrale Bank (ECB) vermindert de kans op extra stimuli.

De ECB bevestigde donderdag dat ze het komende jaar haar langetermijnstrategie grondig zal doorlichten. Maar opvallender is dat de centrale bank haar communicatie over de inflatie voor de tweede keer op rij bijstuurt, zij het lichtjes.

'Hoewel de onderliggende inflatie gedempt is, zien we bijkomende aanwijzingen van een gematigde stijging', zegt de ECB in een toelichting van het rentebesluit. In december was sprake van een 'milde' stijging van de onderliggende inflatie. De kerninflatie, zonder voeding en energie, bedroeg in november en december 1,3 procent, tegenover 0,9 à 1,1 procent de drie vorige maanden.

Ook de inflatieverwachtingen zijn volgens de ECB toegenomen. 'Terwijl de indicatoren van de inflatieverwachtingen laag blijven, zijn ze recentelijk gestabiliseerd of lichtjes gestegen.'

Rente

De uitbodeming van de inflatie vermindert de kans dat de ECB later dit jaar de rente verder verlaagt of extra aankopen van obligaties aankondigt. Enkele maanden geleden voorspelden veel economen dat de ECB opnieuw in de rente zou knippen. Een renteverhoging is nog niet voor morgen, want de inflatie blijft veel lager dan de doelstelling van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

Terwijl de indicatoren van de inflatieverwachtingen laag blijven, zijn ze recentelijk gestabiliseerd of lichtjes gestegen.

De ECB besliste donderdag dat ze de basisrente handhaaft op 0 procent en de depositorente op -0,5 procent. Ze blijft ook elke maand voor 20 miljard euro staatsobligaties en ander schuldpapier kopen om de langetermijnrente laag te houden.

In de grondige evaluatie van de langetermijnstrategie zal de ECB de inflatiedoelstelling, de instrumenten en de communicatie herbekijken. Ze zal ook de gevolgen van het monetair beleid voor de financiële stabiliteit, de werkgelegenheid en de duurzaamheid onderzoeken. 'We zullen ook bestuderen hoe we de inflatie meten', verduidelijkte ECB-voorzitster Christine Lagarde op een persconferentie.

Klimaatverandering

Ze kreeg veel vragen over wat de ECB zal doen tegen de klimaatverandering. Lagarde had eerder gezegd dat de klimaatverandering een belangrijk aandachtspunt is. Ze onderstreepte dat de ECB al maatregelen heeft genomen. Het pensioenfonds en de beleggingsportefeuille van de ECB hebben de groene investeringen al verhoogd.

De evaluatie van het monetair beleid zal bijna een jaar duren. Lagarde hoopt de evaluatie in november of december af te ronden. 'Tijdens de oefening blijven we de economische toestand, de monetaire ontwikkelingen en de markten analyseren', zei Lagarde.

Daarmee beklemtoonde ze dat een aanpassing van het monetair beleid mogelijk is voor de evaluatie van de strategie is afgerond. De meeste economen verwachten dat de ECB haar rentetarieven en obligatieaankopen niet bijstuurt voor het einde van dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud