Advertentie

ECB ziet meest kritische stem opstappen

In eigen land won Jens Weidmann zieltjes door bij de Bundesbank een grotere transparantie én een repatriëring van de goudvooraad door te voeren ©EPA

Tien jaar combineerde Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann populariteit in eigen land met een brompotstatus in het bestuur van de Europese Centrale Bank.

De kop van het conservatieve Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) spreekt boekdelen: 'Weidmann geeft het op'. Na tien jaar als voorzitter van de Bundesbank - en dus bestuurder bij de Europese Centrale Bank - kondigde Jens Weidmann verrassend aan op 31 december 2021 te vertrekken. Verrassend, want zijn achtjarige termijn liep nog tot 2027.

Sinds zijn aantreden als Bundesbank-voorzitter in mei 2011 - in volle 'Griekse' crisis - was Weidmann zo goed als continu een van de meest kritische stemmen bij het almaar meer doorgedreven crisisbeleid van de Europese Centrale Bank, met steeds grotere bulkinkopen van staatsschulden.

Good cop, bad cop

Deze zomer maande Weidmann de collega's in Frankfurt nog aan de 'pandemiesteun' snel te laten uitdoven, zonder veel gehoor. In theorie is de voorzitter van de Bundesbank maar een van de 25 bestuurders, in de praktijk weegt zijn stem zwaarder door dan die van pakweg de Maltese centrale bank

In zekere zin was Weidmann als bad cop een bliksemafleider voor de Duitse onvrede over het nulrentebeleid, terwijl het Duitse ECB-directielid Isabel Schnabel als good cop even onvermoeibaar Duitsers de noodzaak van de stimulus bleef uitleggen. Weidmann was meer 'Bundesbanker old style', eeuwig brommend over inflatierisico's.

Weidmann zegt nu 'om persoonlijke redenen' te vertrekken. ‘Ik ben tot de overtuiging gekomen dat meer dan tien jaar een goede tijdmaat is om een nieuw hoofdstuk te beginnen - voor de Bundesbank maar ook voor mij persoonlijk.’

Dat schrijft Weidmann in een brief aan zijn medewerkers. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn visie op het beleid van de ECB nog eens te benadrukken. ‘Het zal van cruciaal belang zijn niet eenzijdig naar deflatoire risico's te kijken, maar ook om de toekomstige inflatoire gevaren niet uit het oog te verliezen’, schrijft hij.

Volgens de doorgaans goed in de Bundesbank-wandelgangen geïntroduceerde FAZ wil Weidmann met zijn exit een signaal sturen over zijn 'frustratie' over het monetair beleid, zeker nu de inflatie scherp toeneemt. En ook over zijn gevoel dat hij steeds meer in de woestijn aan het prediken was.

Jens Weidmann tijdens de opendeurdag van 2017 in 'burgerdialoog'

Weidmann was de jongste Bundesbank-voorzitter ooit. Hij begon aan de taak op zijn 42ste en volgde Axel Weber op, bij wie hij studeerde aan de universiteit van Bonn. Daarvoor was hij onder meer financieel-economisch adviseur van Angela Merkel.

Ook al was hij internationaal een stoorzender, in Duitsland zelf geniet Weidmann een goede reputatie, vooral om zijn werk bij de Bundesbank, die hij minder afstandelijk maakte met volkse opendeurdagen. De Duitsers kregen ook - staaf per staaf - meer transparantie over de door hen gekoesterde goudvoorraad, die hij grotendeels naar Frankfurt repatrieerde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud