ECB zoekt recept dat economische schade corona beperkt

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©Bloomberg

De Europese Centrale Bank (ECB) wil donderdag maatregelen aankondigen die de negatieve impact van het coronavirus op de economie milderen. Wat mogen we verwachten?

De eerste grote test voor Christine Lagarde. Vier maanden na haar aantreden als voorzitster van de ECB probeert ze donderdag op de vergadering van de raad van bestuur een pakket maatregelen klaar te stomen dat de Europese economie zoveel mogelijk beschermt tegen het coronavirus. 

Het klassieke recept om de economie meer zuurstof te geven is een renteverlaging. De ECB kan knippen in de depositorente, haar belangrijkste rentetarief. Maar er bestaat grote twijfel of een renteverlaging nog iets oplevert. De depositorente is met -0,5 procent al extreem laag. Bovendien dreigt een renteknip de winst van de banken en zo ook de kredietverlening te ondermijnen.

Duurdere euro

De voorstanders van een renteverlaging zeggen dat die nodig is om een verdere stijging van de euro te voorkomen. De eenheidsmunt is de voorbije week flink gestegen tegenover de dollar, omdat de Amerikaanse centrale bank vorige week haar basisrente fors verlaagde. Een klim van de euro drukt de groei en de inflatie in de eurozone. 

Een krappe meerderheid van de economen verwacht dat de ECB de depositorente handhaaft op -0,5 procent. De rentemarkt zit op een andere golflengte. Volgens termijncontracten op de rentemarkt is de kans 100 procent dat de ECB donderdag de depositorente verlaagt van -0,5 naar -0,6 procent.

We staan klaar om gepaste en gerichte maatregelen te nemen.
Christine Lagarde
Voorzitster ECB

Lagarde heeft al duidelijk gemaakt dat ze ook andere maatregelen overweegt. 'We staan klaar om gepaste en gerichte maatregelen te nemen die noodzakelijk en evenredig zijn met de onderliggende risico's', zei ze begin vorige week.

Kredieten aan kmo's

De ECB kan de economie ondersteunen met maatregelen die de kredietverlening aan ondernemingen op peil houden. Economen verwachten specifieke ingrepen op dat vlak. 

De centrale bank bestudeert goedkope leningen aan banken die meer leningen verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). De ECB wil voorkomen dat veel kmo's de coronacrisis niet overleven. Kmo's zijn doorgaans kwetsbaarder dan grote bedrijven. Ze zijn erg afhankelijk van bankkredieten omdat ze te klein zijn om obligaties uit te geven of geld aan te trekken via de beurs.

Voorts kan de ECB meer bedrijfsobligaties aankopen. Ze kan beslissen meer obligaties van banken of bedrijven met een lage kredietwaardigheid te kopen. Nu koopt de ECB behalve staatsobligaties vooral obligaties van niet-financiële bedrijven met een kwaliteitsrating en bankobligaties met onderpand. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud