Een belegger op vijf overweegt cryptobelegging

©AFP

Vooral jonge en mannelijke Belgische beleggers hebben interesse in de bitcoin en andere cryptomunten.

Een vijfde van de Belgische beleggers overweegt rechtstreeks of onrechtstreeks (via fondsen) te beleggen in cryptomunten, blijkt uit de beleggersbarometer van ING. Bij beleggers onder 35 jaar gaat het zelfs om 35 procent. Opvallend is dat de meer regelmatige beleggers het minste interesse hebben. Zij vinden wellicht beter hun weg naar het al ruime aanbod van beleggingsproducten.

Een derde van de beleggers vindt dat de bitcoin moet worden verboden.
ING-beleggersbarometer

Alle meer actieve beleggers kennen de bitcoin. Meer dan een kwart (27%) van diegenen die de bitcoin kennen, vindt dat cryptomunten de toekomst zijn van de onlinehandel. Vooral jongere beleggers (38% van de beleggers jonger dan 45 jaar) geloven in het praktische nut van cryptomunten. Toch vindt ook een derde dat de bitcoin moet worden verboden.

Risicovol

14 procent van de beleggers die al van cryptomunten heeft gehoord, beweert dat hij er al in belegd heeft. Alweer zijn dat vooral beleggers jonger dan 45. Bij de mannen gaat het om 17 procent, bij de vrouwen om 10 procent van de respondenten. Een kwart vindt dat de banken beleggingen in cryptomunten moeten aanbieden. Alweer ligt dat percentage bij de jongere beleggers veel hoger.

Voor 62 procent van de beleggers is de bitcoin een zeepbel.
ING-beleggersbarometer

Er is een consensus dat de bitcoin relatief risicovol is. Liefst 72 procent is die mening toegedaan, met ook bij de jongeren een weliswaar kleinere meerderheid. Voor 62 procent van de beleggers is de bitcoin zelfs een gigantische zeepbel. Enkel bij de respondenten jonger dan 35 jaar ligt dat percentage onder de helft (45%). De koers van de bitcoin is de jongste twaalf maanden vertienvoudigd.

Jonge, mannelijke believers

Toch verwacht 34 procent van de respondenten dat de bitcoin de komende 12 maanden verder in waarde zal stijgen, 21 procent ziet de cryptomunt dalen, de rest weet het niet. De bevraging bevestigt internationaal onderzoek dat de believers in cryptomunten vooral jongere, mannelijke beleggers zijn.

De ING-beleggersbarometer daalde in maart voor de tweede opeenvolgende maand. Met 99 punten zit de index nu net onder het neutrale niveau van 100 punten. De verlenging van de lockdown heeft het vertrouwen in de economische heropleving wellicht verminderd.

Nog 26 procent verwacht een conjunctuurverbetering in de komende maanden, terwijl 42 procent de perspectieven minder gunstig inziet. Ook het geloof in een verdere beursstijging brokkelde wat af. Maar met 33 procent zijn er nog steeds iets meer optimisten dan pessimisten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud