Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Een tracker voor wie niet gelooft in Cathie Wood

Cathie Wood tijdens een presentatie op een Bloomberg-conferentie. ©Bloomberg

Op Wall Street vind je de zotste trackers, nu ook eentje die zich richt tegen één bepaalde vermogensbeheerder.

Binnenkort kunnen Amerikanen beleggen in de Short ARKK ETF (beursticker: SARK). Dat is een tracker die ernaar streeft om op dagbasis het tegenovergestelde rendement te realiseren van de populaire ARK Innovation ETF (beursticker ARKK) van Cathie Wood. Als ARKK op een dag bijvoorbeeld 3 procent zakt, dan zou SARK 3 procent moeten stijgen, en omgekeerd. 

Vorig jaar realiseerde ARK Innovation ETF - waarin ook het Leuvense Materialise zit - een knalrendement van 149 procent, maar sinds begin dit jaar noteert het beursgenoteerde fonds licht in het rood. De Californische Wood geldt als een van de invloedrijkste vrouwen in de financiële wereld. Ze richtte in 2014 met ARK Investment Managers haar eigen speeltuin op. ARK staat voor Active Research Knowledge en dat vat de filosofie van de sterbeheerder goed samen. Stevig je huiswerk maken en dan even stevig inzetten op dat huiswerk. Momenteel zijn de grootste posities van ARK de autobouwer Tesla , Teladoc (medisch advies op afstand) , Roku (video streaming) , Square (betaaldiensten) en Zoom Video.

'Ark Innovation ETF is een mandje met verlieslatende tech. Wij dachten dat beleggers wel interesse zouden hebben in een anti-ETF', zegt initiatiefnemer Matt Tuttle, die het prospectus indiende bij de Securities & Exchange Commission.

Beleggers gebruiken inverse ETF's - voluit exchange traded funds - doorgaans om op korte termijn in te spelen op bepaalde bewegingen. Een langetermijnbelegging zijn ze niet. Mocht de anti-ETF begin vorig jaar gelanceerd zijn, dan zou een belegger van het eerste uur vandaag op een verlies staan van 71 procent, leert een berekening van De Tijd (zie grafiek). De berekening houdt dan nog geen rekening met kosten en die liggen bij een complex product als een inverse ETF relatief hoog. Bij SARK liggen de jaarlijkse kosten op 0,85 procent.

Belgische beleggers kunnen voor alle duidelijkheid sedert begin 2018 Amerikaanse trackers niet meer kopen. Dat is een gevolg van de invoering van de Europese verordening PRIIPS, wat staat voor Packaged Retail and Insurance based Investment Products. Concreet beoogt PRIIPS dat de kleine belegger alle essentiële informatiedocumenten moet krijgen om een beleggingsbeslissing te maken. En vermits de Amerikanen geen documenten voorzien die gestoeld zijn op de Europese normen, mogen Amerikaanse trackers niet meer gekocht worden. Ze bezitten en verkopen kan wel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud