Eerste Belgisch blancochequebedrijf in de maak

Dieter Aelvoet mikt voor zijn spac op een familiale kmo. ©Wouter Van Vooren

Investeerder en ondernemer Dieter Aelvoet timmert aan het eerste Belgische blancochequebedrijf, een spac in het beleggersjargon. Hij mikt op een omvang van zowat 100 miljoen euro.

Spac. Tot een jaar geleden was het een term die enkel bij ingewijden bekend was. Maar vorig jaar explodeerde het tot een hype. Spac staat voor Special Purpose Acquisition Company, vrij vertaald een blancochequebedrijf. Het mechanisme werkt als volgt: investeerders brengen een vehikel naar de beurs met de belofte om het bij beleggers opgehaalde geld - de blanco cheque - binnen twee jaar in te zetten voor de overname van een bedrijf. Zo krijgt het overgenomen bedrijf via een omweg een beursnotering.

Bij een klassieke beursintroductie moet de belangstelling van een pak investeerders afgetoetst worden en weet een bedrijf pas op het laatste moment hoeveel geld het kan ophalen. Bij een spac moet er slechts met één partij onderhandeld worden, wat het proces veiliger en voorspelbaarder maakt.

The year of the SPAC

In de Verenigde Staten waren spacs vorig jaar het nieuwste 'hot thing'. Investeerders haalden via dat soort vehikels ongeveer 80 miljard dollar (66 miljard euro) op. De zakenbank Goldman Sachs omschreef 2020 dan ook als ‘The year of the SPAC’. Het loopt zo hard dat in de VS sommige spacs strijden om hetzelfde doelwit.

In Europa loopt het voorlopig zo’n vaart niet. De meest bekende spacs zijn allicht die van de media-ondernemer Xavier Niel en de in Nederland gelanceerde spacs van Dutch Star Companies. Enkele Belgische investeerders zijn betrokken bij dergelijke constructies in het buitenland (waaronder GBL en de familie Saverys), maar in België zelf bleef het windstil.

80 miljard
Vers kapitaal
Investeerders haalden via spacs het afgelopen jaar ongeveer 80 miljard dollar op.

Tot nu. Want volgens onze informatie is de eerste Belgische spac in de maak. Investeerder en ex-bankier Dieter Aelvoet, die de plannen bevestigt, is de initiatiefnemer.

Aelvoet was in een vorig leven actief in de marktenzaal van JP Morgan en lanceerde enkele jaren geleden de investeringsmaatschappij Aim.group, die focust op de overname van familiebedrijven. In Aims portefeuille zitten vier bedrijven: Vandapower (batterijcomponenten), het ingenieursbureau DD Engineering, Estee Coating Solutions (poederlakinstallaties) en Dupont Electro (industriële hoog-en laagspanningsinstallaties). Een van de adviseurs van Aim.group is Koen Hoffman, de CEO van de vermogensbeheerder Value Square en ex-CEO van het beurshuis KBC Securities.

Familiale kmo

Voor de overname van zijn volgend doelwit werkt Aelvoet aan een Belgische spac met een omvang van zo'n 100 miljoen euro. ‘Er lopen gesprekken met potentiële investeerders. Daar zitten enkele bekende captains of industry bij’, licht Aelvoet toe. De ‘Aim-spac’ mikt op de overname van een familiale kmo die actief is in een niche en zich richt tot andere bedrijven (B2B) en waar digitalisering centraal staat.

‘Veel families willen de beurs gebruiken om de overdracht van aandelen te vergemakkelijken, maar een beursgang is zwaar. Een combinatie met een spac kan een alternatief zijn’, stelt Aelvoet. Hij hoopt het project nog dit jaar tot een goed einde te brengen, maar plakt er liever geen precieze termijn op. ‘In het buitenland bestaan er draaiboeken voor spacs, in België nog niet.’

Zoals de regel is bij spacs wordt het geld van de investeerder(s) na twee jaar teruggestort als in die periode geen doelwit gevonden wordt.

Spac-boom op Wall Street raast voort in 2021

Nog voor de Reddit-beleggers de markten beroerden, was er de boom in spac’s of blancochequebedrijven. Wat beide fenomenen gemeen hebben, is hun associatie met oververhitte beurzen.

‘Ik denk niet dat dit op middellange termijn houdbaar is’, liet Goldman Sachs-CEO David Solomon zich vorige maand ontvallen over de spac-bonanza die vorig jaar de kop opstak op Wall Street. De cijfers zijn om van te duizelen. In amper een jaar trokken ruim 250 spacs naar de Amerikaanse beurzen en haalden in totaal 79 miljard dollar op. Dat is meer dan alle vorige jaren samen en bijna de helft van het totaalbedrag dat in 2020 met beursintroducties werd opgehaald.

Met het geld willen de spac-vehikels binnen maximaal twee jaar een overname doen en zo het overgenomen bedrijf een beursnotering geven. Dat proces draait op volle toeren. Vorige week maandag deden enkele spacs samen op één dag voor 15 miljard dollar overnames. De grootste deal was de 7,3 miljard voor Alight, een cloudgebaseerde hr-dienstenleverancier in de portefeuille van de investeringsgroep Blackstone.

Intussen gaan nieuwe spacs in een verschroeiend tempo naar de beurs. Begin vorige week stond de teller voor 2021 al op 66 spacs met een opgehaald bedrag van 18,3 miljard dollar. Dat bedrag is meer dan wat wereldwijd via klassieke beursgangen werd opgehaald.

Spacs heten een goedkoper en minder omslachtig alternatief te zijn voor een traditionele beursintroductie. Daar komen een uitgebreid prospectus, een resem begeleidende banken en een roadshow langs grote beleggers aan te pas. De normen bij een spac zijn soepeler. Bedrijven die via een spac een notering opzoeken, hebben meer vrijheid om rooskleurige groeivoorspellingen te maken dan bij een klassieke beursgang.

Dat is koren op de molen van critici die in de spac-boom een potentiële zeepbel zien. Bedrijven zonder omzet maar met mooie businessplannen halen dankzij enthousiaste spac-beleggers beurswaarderingen van miljarden dollars.

Bovendien liggen de riante vergoedingen van de spac-oprichters onder vuur. Zij verwerven doorgaans een aandelenbelang van 20 procent in de spac tegen betaling van 25.000 dollar, wat een fameuze verwatering inhoudt voor de andere spac-beleggers. Het geeft de oprichters ook een prikkel om tegen elke prijs een deal te doen om te vermijden dat het geld na twee jaar weer uitgekeerd wordt aan de beleggers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud