Eerste Belgische bank laat betalen om spaargeld te parkeren

Ludivine Pilate, de CEO van Puilaetco Dewaay. ©Puilaetco Dewaay

Sommige particuliere klanten vanaf 1 december betalen als ze meer dan 5 miljoen euro cash parkeren bij de private bank Puilaetco Dewaay.

De Belgische banken hebben in tegenstelling tot sommige buitenlandse banken erg lang gewacht om voor sommige particuliere klanten de rente onder nul te verlagen. Bij een negatieve rente betaalt  de klant een soort strafrente als hij bij een bank geld parkeert. Nu zet de eerste Belgische bank die stap.

Puilaetco Dewaay past vanaf 1 december een soort strafrente van 0,5 procent toe op de schijf boven 5 miljoen euro op zichtrekeningen. Maar de private bank beklemtoont dat slechts een heel beperkt aantal klanten wordt getroffen.

Alleen klanten die zelf hun vermogen beheren met advies van de bank (advisory) of zonder advies (execution only) zullen moeten betalen als ze meer dan 5 miljoen parkeren op een zichtrekening.  Klanten met een contract van discretionair beheer, waarbij de bank het vermogen beheert, zijn vrijgesteld.

De klanten kunnen niet uitwijken naar een spaarboekje met gegarandeerde rente, omdat Puilaetco Dewaay geen spaarboekjes aanbiedt. De bank beheert 10 miljard euro van vermogende klanten, zegt de bank op haar website.

De Belgische en Europese banken staan onder toenemende druk om de klanten te doen betalen, omdat de aanhoudend lage marktrente hun rendabiliteit ondermijnt. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde in september haar belangrijkste rentetarief van -0,4 naar -0,5 procent en het ziet er steeds meer naar uit dat de rente nog jaren uitzonderlijk laag blijft.

Ondernemingen

Verscheidene Belgische banken verlaagden vroeger al de rente op deposito’s van grote ondernemingen tot onder nul. Nu zijn voor het eerst deposito's in euro van sommige particuliere klanten aan de beurt.

De facto is de spaarrente al negatief, omdat particuliere klanten geen rente ontvangen maar bij de meeste banken wel elke maand of elk jaar kosten betalen.

Ook Belgische klanten van buitenlandse financiële instellingen moeten weldra betalen. De Nederlandse onlinebroker Degiro zei vorige week dat hij vanaf 15 november een negatieve rente aanrekent op cashposities boven 2.500 euro. Degiro heeft duizenden Belgische klanten.

De vraag is of andere Belgische banken het voorbeeld van Puilaetco Dewaay volgen. Voorlopig zegt geen enkele bank plannen daartoe te hebben, blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Bank Delen en Degroof Petercam laten doorschemeren dat de negatieve marktrente voor hen geen groot probleem vormt.

Spaarboekjes

De meeste banken passen een nulrente toe op zichtrekeningen en beleggersrekeningen. Maar de facto is de rente al lager dan nul, omdat particuliere klanten geen rente ontvangen maar bij de meeste banken wel elke maand of elk jaar kosten betalen. Banken die hun rendabiliteit willen opkrikken zullen wellicht opteren voor een verhoging van de kosten.

Toch neemt de druk toe om de rente onder nul te duwen. De voorzitter van de Europese bankenfederatie, Jean-Pierre Mustier, vindt dat de ECB de banken moet aansporen om negatieve rentes door te rekenen aan bedrijven en vermogende klanten op deposito’s vanaf 100.000 euro.

De rente op spaarboekjes kan niet onder nul dalen. Een koninklijk besluit bepaalt dat de banken op gereglementeerde spaarboekjes minstens 0,11 procent rente moeten bieden. Die vergoeding omvat een basisrente van 0,01 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent voor spaarders die hun geld minstens een jaar laten staan.

Lees donderdag een uitgebreider artikel over de negatieve rente in de bijlage private banking

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud