Eerste hefboomfonds sneuvelt na gekte in memestocks

GameStop verdeelt games via bakstenen winkels, zoals hier in New York. ©Levine-Roberts/Sipa USA

Een in Londen gevestigd fonds houdt het na zeven jaar voor bekeken. Het speculeerde in januari op een daling van het aandeel Gamestop, wat tot zware verliezen leidde.

White Square Capital, een hefboomfonds dat wordt gerund door de 39-jarige Florian Kronawitter, zet de activiteiten stop en stort nog deze maand het geld terug aan zijn klanten. Dat meldt Financial Times, die een brief aan de klanten kon inkijken.

White Square speculeerde in januari op een daling van het aandeel GameStop. Hefboomfondsen doen dat door de aandelen eerst te lenen en vervolgens te verkopen. De verdeler van games via bakstenen winkels ging evenwel door het dak door de koophonger van Reddit-beleggers. Gamestop steeg van minder dan 20 dollar begin dit jaar naar een piek van 480 dollar in januari. Dat leidde bij White Square tot dubbelcijferige verliezen in januari.

Memestocks

Het fonds van Kronawitter moet zowat het eerste slachtoffer zijn van de hype in zogeheten memestocks. Kleine beleggers, die zich verenigen op een forum zoals r/WallStreetBets, richten soms specifiek hun pijlen op shorters. Aandelen als GameStop, de bioscoopketen AMC of het Canadese BlackBerry (draadloze technologie) zijn in grote mate uitgeleend aan shorters. Als het aandeel hoger trekt na groepsaankopen van Reddit-beleggers, moeten shorters die hun risico's willen beperken de aandelen terugkopen, wat het aandeel nog hoger stuurt.

Kronawitter heeft het vak geleerd bij de hefboomfondslegende John Paulson en diens vehikel Paulson & co, waar hij terechtkwam in 2008. Kronawitter specialiseerde zich in een marktneutrale long-shortstrategie. Bij een long-shortmodel worden evenveel aandelen gekocht als verkocht. De bedoeling is op die manier winst te maken zonder afhankelijk te zijn van de richting van de beurzen.

Burgemeesterszoon

In september 2014 startte Kronawitter zijn eigen fonds met 8 miljoen dollar bijeengeharkt bij familie en vrienden. Florian is de zoon van Georg Kronawitter, die 13 jaar lang burgemeester was van München. Maar in tegenstelling tot de vader zijn van de zoon geen foto's terug te vinden. Op zijn hoogtepunt beheerde Kronawitter met zijn fonds 440 miljoen dollar.

Het long-shortmodel staat op de helling. Er zijn te veel partijen die hetzelfde doen.
Florian Kronawitter
Hefboomfondsbeheerder

'Het long-shortmodel staat op de helling. Er zijn te veel partijen die hetzelfde doen', geeft Kronawitter als argument voor de beslissing om te stoppen. In de brief staat ook dat twee grote beleggers vorig jaar besloten om - ondanks een mooi dubbelcijferig rendement - het geld terug te vragen om het te herbeleggen in goedkope beurstrackers.

Het GameStop-debacle lijkt bijgevolg voor Kronawitter eerder de druppel te zijn die de emmer deed overlopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud