'Eerste renteverhoging ECB niet voor december 2020'

Mario Draghi blijft vergeefs speuren naar sporen van inflatie. ©Bloomberg

De economen van Deutsche Bank verwachten dat de Europese Centrale Bank nog een hele tijd haar enige doelstelling - een inflatie dicht bij 2 procent - zal blijven missen.

Vergeet een Europese renteverhoging in 2019, zelfs 2020 wordt een moeilijke. Dat stelt Marc de-Muizon, econoom van Deutsche Bank.

'We verwachten niet langer de eerste rentestap van de Europese Centrale Bank in maart 2020, maar wel in december 2020. Dat komt deels door de somberder economische outlook en deels door de heel trage stijging van de inflatie richting de doelstelling van de ECB. Volgens ons zal de kerninflatie pas laat in 2020 weer naar 1,5 procent stijgen, van 1,1 procent nu.'

De enige doelstelling van de ECB is prijsstabiliteit, wat ze definieert als een stijging van het algemeen prijspeil met 'minder dan, maar dicht bij 2 procent' per jaar. Een doelstelling die de centraal bankiers al jaren bijna onafgebroken missen. 

Pro memorie: Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gaf eerder al aan dat gelet op de verzwakking van de economie en de hardnekkig lage inflatie een eerste renteverhoging mogelijk tot 2020 uitgesteld kan worden. Nu luidt het officieel nog dat de rente 'zeker tot na de zomer' van 2019 op nul gebetonneerd blijft. 

De basisrente van de ECB bevindt al zich sinds juli 2012 op of onder nul. Tot jolijt van beleggers, maar tot grote frustratie van spaarders

Toen zelfs die nulrente onvoldoende bleek om de inflatie aan te jagen, kocht de ECB vanaf maart 2015 in bulk staatsobligaties op en stopte zo beleggers en banken vele miljarden cash toe. Met de vriendelijke boodschap die cash productiever aan het werk te zetten, via de aankoop van bedrijfsobligaties en aandelen. De hoop was dat bedrijven die zo hun financieringslasten zien dalen meer investeren en dus de groei en inflatie zouden aanzwengelen.

De teller van die bulkinkopen stopte in december op 2.600 miljard euro, net op het ogenblik dat de groei weer verzwakte en ook de inflatie ruim onder de doelstelling blijft. Daarom stellen sommige economen dat Frankfurt mogelijk later toch weer zal moeten starten met de inkoop van schulden.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud