Eerste verbod overheid op financiële producten

Johan Vande Lanotte kondigde het verbod gisteren aan in een toespraak bij Assuralia, de federatie van de verzekeraars. ©Dieter Telemans

Voor de eerste keer kondigt de overheid in ons land een verbod op bepaalde financiële producten af. Het gaat om twee soorten speculatieve en dus risicovolle verzekeringsproducten.

'Het is een signaal dat er limieten zijn', zei vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) gisteren in een toespraak bij Assuralia, de beroepsfederatie van de verzekeraars.

Na de energiemarkt en de telecomsector richt Vande Lanotte zijn pijlen nu op de financiële wereld. De voorbije maanden pakte hij de regelgeving aan, bijvoorbeeld met een nieuwe verzekeringswet en dito bepalingen voor consumentenkredieten. De plannen om ook de regels inzake hypothecaire leningen te wijzigen werden voorlopig opgeborgen.

Nu zijn de financiële producten zelf aan de beurt. De financieeltoezichthouder FSMA maakt gebruik van nieuwe bevoegdheden om een reglement uit te werken dat bepaalde producten aan banden legt, waardoor ze niet meer kunnen worden verkocht in ons land, ook niet door buitenlandse aanbieders.

Het verbod komt er heel binnenkort. Vande Lanotte wil het reglement nog voor eind maart per koninklijk besluit bekrachtigen. Er is dus geen sprake van een lange procedure met een wetswijziging. Die zou relatief kort voor de verkiezingen niet meer door de politieke molen geraken.

Concreet viseert de overheid twee soorten producten: ‘life settlements’ en risicovolle beleggingen die verpakt worden als verzekeringsproduct. Life settlements zijn herverpakte, meestal Amerikaanse levensverzekeringen waarmee gespeculeerd wordt op iemands overlijden. Er zijn meerdere gevallen bekend van Belgen die veel geld verloren door problemen of fraude met life settlements. De tweede categorie zijn bijvoorbeeld beleggingen in een wijnkelder of een teakplantage die een levensverzekeringsjasje aantrekken. ‘Dat zijn geen fictieve voorbeelden’, zegt Vande Lanotte.

Labels

Hoe groot beide categorieën zijn, is niet meteen bekend. De vicepremier geeft toe dat de markt ervoor in ons land beperkt is. ‘Het is geen spectaculaire ingreep, maar het principe telt. Het is een signaal dat er limieten zijn. Het gaat om producten die, indien men ze als bancaire producten zou verkopen, niet aanvaard zouden worden. Dan mogen we ze ook niet als verzekeringsproduct erkennen. Vandaar dat de deur dichtgaat. Want als je ze openzet, weet je niet wie er vroeg of laat binnenkomt’, zegt Vande Lanotte.

De FSMA werkt nog aan een ander reglement dat eveneens uiterlijk eind maart zal worden bevestigd via een koninklijk besluit. Dat reglement slaat op de invoering van labels die het risiconiveau van financiële producten aanduiden. Voorts komen er, tegen het najaar van 2014, gestandaardiseerde infofiches voor alle financiële producten. Nu bestaan er links en rechts al fiches, maar zonder veel eenvormigheid. De standaardformulering moet het de consumenten makkelijker maken te vergelijken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud