Advertentie
Advertentie

'Effectentaks zal beleggers wegjagen'

Olivier Leleux ©BELGAIMAGE

‘De effectentaks die de regering plant, is opnieuw een slechte belasting die beleggers zal wegjagen’, zegt Olivier Leleux, de topman van het gelijknamige beurshuis. ‘Het ware beter geweest de beurstaks te hervormen.’

Leleux Associated Brokers presenteert aan het einde van het jaar steevast zijn selectie van 20 (Europese) aandelen voor het komende beursjaar (zie onderaan het artikel). Bedrijven waarin ze om uiteenlopende redenen geloven en waarin ze ook beleggen voor rekening van hun vermogende klanten. De persconferentie neemt Olivier Leleux, de voorzitter van het directiecomité, graag te baat om zijn mening te spuien over de beleggersactualiteit.

De effectentaks is een nieuw politiek symbool dat de middenklasse bestraft en activiteit in de financiële sector zal vernietigen.
Olivier Leleux
Topman Leleux Associated Brokers

De 20 favoriete aandelen van Leleux
 1. Aegon
 2. ArcelorMittal
 3. BIC Group
 4. BMW
 5. Bpost
 6. Capgemini
 7. Carrefour
 8. Danone
 9. Deutsche Telekom
 10. Engie
 11. Financière de Tubize
 12. Nokia
 13. Ontex
 14. Proximus
 15. Royal Dutch Shell
 16. Sanofi
 17. Solvay
 18. SPIE
 19. Total
 20. Wereldhave  

 

Dit jaar trok hij fel van leer tegen de effectentaks die federale regering wil invoeren maar waarover ze nog steeds kibbelt. Leleux begrijpt dat een fiscale hervorming in ons land nodig is, dat de lasten op arbeid naar omlaag moeten en dat men ter compensatie hiervoor elders middelen gaat zoeken. De effectentaks die nu op tafel ligt, is echter ‘opnieuw een slechte belasting’ en bovendien een nieuw experiment dat zijn doel zal voorbijschieten.

Hij verwees in zijn betoog naar de speculatietaks. In december 2015 waarschuwde Leleux dat de speculatietaks de belastingbetaler geld zou kosten en dat kwam ook zo uit: in plaats van meer, leverde ze – in combinatie met de beurstaks - minder inkomsten op voor de staat.

Amateurisme

Een belangrijk neveneffect was echter dat het handelsvolume op de beurs, dat door de speculatietaks was gedaald, dit jaar niet volledig is hersteld. Hij schat dat de beurstaks daardoor dit jaar ongeveer 5 procent minder zal opbrengen dan in 2015. Eerdere ingrepen, zoals de verhoging van de roerende voorheffing van 21 naar 25 procent in 2013, hadden een gelijkaardig effect. ‘Iedere keer men zo iets probeert, jaagt men beleggers weg’, zucht Leleux.

Hij vreest dat de effectentaks opnieuw een negatieve impact kan hebben. Bij de invoering is er bovendien sprake van compleet amateurisme wat de communicatie met financiële spelers betreft. Er is nog geen enkele wettekst gepubliceerd, zodat beursmakelaars niet weten hoe ze de taks moeten berekenen en afhouden, en totaal onvoorbereid het nieuwe jaar binnentreden.

Politiek symbool

‘De effectentaks is een nieuw politiek symbool dat de middenklasse bestraft en activiteit in de financiële sector zal vernietigen – en dus banen zal kosten’, vat Leleux samen. Hij vreest bovendien dat de taks haar doel volledig zal voorbijschieten, veel minder zal opbrengen dan de regering verwacht en beleggers zal weren.

Veel beter zou het volgens Leleux zijn om de beurstaks te hervormen. Die kent nu drie tarieven en drie plafonds en is daardoor heel moeilijk te berekenen. Men zou de beurstaks kunnen uitbreiden naar meer speculatieve instrumenten – afgeleide producten, futures, CFD’s… - en zo meer doelgericht belasten. ‘We moeten terugkeren naar de basis van de fiscaliteit: een zo laag mogelijke taks heffen op een zo breed mogelijke basis.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud