Elektronische handel dreigt gekortwiekt

CFTC-topman Gary Gensler (rechts) en SEC-voorzitster Mary Schapiro (links)

SEC-voorzitster Mary Schapiro en CFTC-baas Gary Gensler gaan onderzoeken of de hypersnelle elektronische beurshandel of high frequency trading meer aan banden moet worden gelegd. Dat zeiden ze aan het begin van een hoorzitting in de Amerikaanse senaat over de oorzaken van de hogesnelheidscrash van 6 mei.

(tijd) - De Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) publiceerden donderdag een voorlopig rapport over de oorzaken voor de aandelencrash van 6 mei. Daarin wordt vooral het gefragmenteerde beurzenlandschap als belangrijkste factor voor de crash naar voren geschoven.

Het rapport doet ook een aantal aanbevelingen om in de toekomst een dergelijke vrije val van de aandelenmarkten te voorkomen. Blikvanger is een proefproject met 'circuit breakers' of handelsremmers voor individuele aandelen uit de S&P500. Dat zijn een soort van verkeersdrempels die de handel bij extreme koersbewegingen stilleggen. Bedoeling is om tijdens die pauzes de liquiditeit van de beurshandel opnieuw op te bouwen.

De hoorzitting in de Senaat focust vooral op de rol van de hypersnelle elektronische beurshandel in de crash. Gensler zei bij aanvang dat moet onderzocht worden of de geavanceerde elektronische beurshandel de eerlijke en ordelijke gang van zaken op de financiële markten bedreigt. Schapiro voegde eraan toe te zullen optreden, als de SEC bewijzen vindt die aantonen dat de elektronische beurshandel heeft bijgedragen aan de hogesnelheidscrash van 6 mei.

Volg de hoorzitting hier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud