Elia dreigt al uit Bel20 te vallen

Jean-Pierre Bizet, CEO van D'Ieteren, en Daniel Dobbeni, toenmalig CEO van Elia, luidden de bel bij de intrede van hun bedrijven in de Bel20 op 19 maart.

De netbeheerder Elia beantwoordt op dit moment niet langer aan alle criteria om deel uit te maken van de Bel20. Kort door de bocht: het aandeel wordt niet voldoende verhandeld. Als er niets verandert, dan wordt Elia bij de jaarlijkse herziening in maart uit de sterindex gezet.

Het probleem is de zogenaamde 'free float velocity', signaleert de krant L'Echo. Dat criterium bepaalt dat minstens 30 procent van de aandelen in losse handen de voorbije twaalf maanden van hand moet gewisseld zijn. Maar eind september was dat slechts 24 procent bij Elia. 'Als er niets verandert, verdwijnt Elia uit de Bel20', bevestigt Bert Maes, investor relations van Elia. Bij de intrede in de Bel20 op 19 maart beantwoordde de netbeheerder nipt aan dat criterium.

'We hebben alles gedaan wat we konden', voegt Maes er nog aan toe. 'We hebben evenveel roadshows voor beleggers gehouden, enzovoort. We hebben zelfs overwogen om nog een extra liquidity provider aan te stellen, naast Bank Degroof en KBC Securities. Maar dat zou het probleem niet oplossen. Op een bepaald moment moet je de markt laten spelen.' Liquidity providers zorgen tegen een vergoeding van het bedrijf voor meer liquiditeit in het aandeel.

Enkel een plotse stijging van de beleggersinteresse - en dus fors meer handel - de komende vier maanden kan het aandeel nog in de Bel20 houden. Voor de jaarlijkse herziening telt immers de situatie eind januari. 'Of Euronext kan zijn regels aanpassen', suggereert Maes. 'Het zou spijtig zijn als Elia uit de Bel20 verdwijnt.'

Vincent Van Dessel, de topman van Euronext Brussel reageert: 'Ik denk dat de Belgische overheid beter haar regels zou aanpassen. De regels van de beurs zijn transparant en ik denk niet dat het nodig is ze aan te passen.' Hij doelt op de fiscale maatregelen die de kleine beleggers uit aandelen drijven.

Thrombogenics draait al warm om Telenet - na de geplande overname door Liberty Global en de daaropvolgende beursexit - te vervangen in de Bel20. Er is voorlopig geen enkel ander bedrijf groot genoeg om het Bel20-zitje van Elia over te nemen. Op de vraag wat Van Dessel ervan vindt dat de Bel20 weer op 19 leden zou terugvallen, antwoordt hij: 'Dan is dat zo. We kunnen er niets aan doen.' Na de overname van Omega Pharma eind 2011 telde de Bel20 ook een tijdlang 19 leden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud