Advertentie

Erdogan zegt centrale bank de wacht aan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een verkiezingsrally in Ankara. ©REUTERS

De Turkse lira glijdt naar een nieuw dieptepunt nu president Recep Tayyip Erdogan aangeeft dat hij na de verkiezingen meer controle over de centrale bank wil.

In een uitzonderlijk interview met Bloomberg Television laat de Turkse president Erdogan er geen twijfel over bestaan: als hij op 24 juni herverkozen wordt, is het gedaan met een onafhankelijke centrale bank.

'Als mensen in de problemen raken door het monetaire beleid, wie houden ze daar verantwoordelijk voor?', vraagt Erdogan retorisch. 'De president! En aangezien de president de vraag krijgt, is het belangrijk dat hij invloed heeft op het monetaire beleid.' 

Vorige week noemde de Turkse president rentes 'de moeder van alle kwaad'. De Turkse centrale bankiers verhoogden onlangs de rente om de kapitaalvlucht uit het land een halt toe te roepen en de oplopende inflatie af te remmen.

Nu de meest liquide belegging ter wereld, Amerikaans schuldpapier, weer wat begint te renderen, draaien veel beleggers hun risicovollere gokjes elders in de wereld terug.

-30%
Turkse lira in vrije val
De Turkse munt is sinds begin 2017 tegenover de euro 30 procent van haar waarde verloren.

In de vuurlinie staan landen met 'een hoek af', in de eerste plaats landen die door een dubbel tekort op de begroting en de lopende rekening sterk afhankelijk zijn van buitenlands kapitaal. Dat gaat op voor Turkije, net als voor Argentinië dat vorige week bij het Internationaal Monetair Fonds moest aankloppen voor steun. 

De dreigende taal van Erdogan aan het adres van de centrale bank is niet meteen van die aard om het beleggersvertrouwen in Turkije te herstellen. Dinsdagochtend bereikte de Turkse lira met 5,25 per euro een nieuw diepterecord. 

Sinds begin dit jaar verloor de lira tegenover de euro 13 procent van zijn waarde. Sinds de start van 2017 bedraagt het verlies zelfs 30 procent. Dat is een probleem voor Belgische bedrijven met een stevige voet aan de grond in Turkije, zoals de pvc-bouwprofielenspecialist Deceuninck  , de luierfabrikant Ontex   en de wasmachineproducent Jensen Group. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud