Escalatie handelsoorlog treft vooral grondstoffenaandelen

De Amerikaanse en Chinese presidenten Donald Trump en Xi Jinping. ©AFP

Beleggers vrezen dat de handelsoorlog tussen de VS en China de groei van de wereldeconomie zal ondermijnen.

De Amerikaanse regering kondigde woensdag aan dat ze van plan is een importtaks te heffen op Chinese producten met een waarde van 200 miljard dollar. Ze doet daarmee de handelsoorlog tussen beide landen escaleren. China heft sinds enkele dagen een taks op Amerikaanse producten ter waarde van 34 miljard dollar, nadat de VS eind vorige week zo'n taks op Chinese producten met dezelfde waarde hadden ingevoerd.

Beleggers vrezen dat de handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld de groei van de wereldeconomie zal ondermijnen. Dat is slecht nieuws voor de bedrijfswinsten en de aandelenmarkten. De Europese aandelenmarkten sloten gemiddeld 1,5 procent lager.

Vooral de grondstoffenaandelen krijgen klappen. Een groeivertraging heeft een negatieve invloed op de vraag naar grondstoffen en daarom dalen de grondstoffenprijzen. Zowel olie, basismetalen als landbouwproducten zijn goedkoper dan dinsdag.

De Europese grondstoffenaandelen verliezen gemiddeld 2,4 procent. Onder meer de grondstoffenhandelaar Glencore (-4,8%), de staalproducent ArcelorMittal (-3,7%) en de oliegroep BP (-3,2%) laten pluimen. Ook aandelen van de sector kleinhandel hebben het moeilijk. Importtaksen leiden tot prijsstijgingen en kunnen de consumptie afremmen.

Op de wisselmarkten zijn de Braziliaanse real, de Zuid-Afrikaanse rand en de Australische dollar de belangrijkste verliezers. Zowel Brazilië, Zuid-Afrika als Australië is een belangrijke producent van grondstoffen. De Zwitserse frank daarentegen, een klassieke veilige haven, stijgt tegenover de meeste belangrijke valuta's.

De obligatiemarkten zijn relatief kalm. De langetermijnrente blijft ongeveer stabiel in de sterke landen van de eurozone en stijgt lichtjes in de zwakkere landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content