Advertentie

Espirito Santo test geduld Binck-klanten

©AFP

Beleggers die midden juni via Binck Bank hebben ingetekend op de kapitaalverhoging van de Portugese probleembank Banco Espirito Santo, hebben hun aandelen nog steeds niet ontvangen. Dat bevestigde Binck Bank vrijdag, maar bizar genoeg kreeg op zijn minst één Binck-klant de aandelen nagenoeg tegelijkertijd wel in portefeuille.

Banco Espirito Santo staat zwaar onder druk sinds donderdag bekend raakte dat Espirito Santo International, een van haar belangrijkste aandeelhouders, betalingsachterstand heeft opgelopen op kortlopend schuldpapier. Enkele weken geleden waren bij de holding al 'boekhoudkundige onregelmatigheden' aan het licht gekomen.

De Portugese bank gaf op 16 juni aandelen uit om haar kapitaal te versterken. Maar bijna vier weken later hebben beleggers die via Binck intekenden op de kapitaalverhoging hun aandelen nog niet ontvangen. De aandelen van Banco Espirito Santo zijn deze week met 36 procent gedaald en sinds 16 juni met 50 procent.

Gebruikelijke rol

'Binck heeft op dit moment nog geen aandelen ontvangen', zei een woordvoerder gisteren. 'Wij spelen hierin onze gebruikelijke rol als broker. Zodra Binck de aandelen ontvangt, gaan wij direct over tot het overdragen ervan (aan onze klanten). Het gaat om een zeer klein aantal klanten. Het klopt dat we samenwerken met ABN AMRO Clearing Bank.'

ABN AMRO wil niet toelichten wat het probleem is. 'Wij zijn onderaannemer. Het is niet aan ons om iets te zeggen. Het is aan Binck om te communiceren met zijn klanten.' 

Enkel Binck

Het valt op dat Binck blijkbaar de enige bank is waar de kapitaalverhoging van Espirito Santo problemen heeft veroorzaakt. Keytrade laat weten: 'Er is geen probleem bij ons. Een van onze klanten heeft deelgenomen aan de kapitaalverhoging van Banco Espirito Santo en aandelen gekregen. Onze intermediair is Euroclear.'

Hetzelfde is te horen bij de grootbanken. BNP Paribas Fortis laat weten: 'Wij werken met BNP Paribas Securities Services. Onze klanten hebben geen problemen gemeld.' ING België: 'Bij de kapitaalverhoging van Banco Espirito Santo hebben wij geen probleem gehad voor het aanleveren van de nieuwe effecten in de portefeuilles van de klanten.' Belfius zegt geen weet te hebben van een gelijkaardig probleem. 

Opmerkelijk: op dezelfde dag waarop Binck bevestigde dat sommige van zijn klanten in dit dossier in de kou blijven staan, zegt één klant dat hij zijn aandelen eindelijk ontvangen heeft. 'Ging Binck ze zelf kopen op de beurs?', vraagt hij zich af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud