Advertentie

Ethereum krijgt donderdag upgrade, wat verandert?

Vitalik Buterin, de oprichter van ethereum. ©Getty Images via AFP

De update moet maken dat transactiekosten zich stabieler ontwikkelen. Een ander effect is dat ethereums uit roulatie gehaald worden, wat de prijs van de tweede grootste cryptomunt na de bitcoin kan opkrikken.

Het was de afgelopen dagen een hot topic in cryptokringen: het ethereumnetwerk kreeg donderdag een upgrade. Het belangrijkste doel was het wijzigen van de dynamiek die de transactiekosten bepaalt. Voor de opfrissing was er een soort veilingsysteem waarbij de transactiekosten erg fluctueerden en zeer onvoorspelbaar waren.

Wat doet ethereum donderdag?

Nu de upgrade is doorgevoerd betalen gebruikers bij transacties een basiscommissie aan het ethereumnetwerk en kunnen ze een 'tip' geven. Die fooi geeft miners een prikkel om een transactie sneller af te handelen. De hoogte van de basiscommissie bepaalt het netwerk aan de hand van de drukte: hoe groter de drukte op het netwerk, hoe hoger de commissie. Het doel van het platform is de transactiekosten stabieler en voorspelbaarder te maken.

Vernietiging van ethereums

Voor beleggers is er behalve een grotere stabiliteit van de transactiekosten nog iets interessants aan de upgrade. Een deel van de commissies die het netwerk van gebruikers ontvangt bij transacties zal het namelijk in een 'wallet' (portefeuille) stoppen waar niemand nog bij kan. Daarmee haalt het netwerk de facto munten uit roulatie.

Dat heeft volgens specialisten een negatieve impact op de inflatiegraad van het netwerk, met andere woorden op de groei van het aantal ethereums. Vorige maand zei de Deense zakenbank Saxo Bank dat die groeireductie aanzienlijk kan zijn. 'De inflatie in ethereum zakt waarschijnlijk naar die van de bitcoin, terwijl het ethereumnetwerk een veel grotere vraag naar transacties kent', zei analist Mads Eberhardt. 'De miners krijgen minder vergoedingen, waardoor de potentiële verkoopdruk van die partijen afneemt.'

Volgens Saxo kan het lagere aanbod van ethereums maken dat de op een na grootste cryptomunt van de wereld serieus kan gaan concurreren met de nummer één, de bitcoin. Zo kunnen ethereums net als bitcoins veranderen in financiële activa die investeerders beschouwen als veilige havens tegen hoge inflatie.

Beleggers zien de bitcoin als een mogelijke beschermer tegen inflatie wegens het beperkte aanbod. Uiteindelijk kunnen miners maximaal 21 miljoen bitcoins delven. Voor ethereum is er voorlopig geen limiet op de creatie van nieuwe munten.

Anticipatie

Beleggers anticipeerden de afgelopen dagen op de aanstaande update. De jongste 16 dagen steeg de digimunt meer dan 55 procent in waarde, na zijn dip op 1.795 dollar. Donderdag stijgt de munt met 2,7 procent tot 2.786 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud