EU-Hof verwerpt Brits verzet tegen Tobin-taks

©Photo News

Het Europees Hof van Justitie ziet er geen graten in dat een beperkte groep lidstaten een Europese Tobintaks invoeren. Het Brits verzet veegt het EU-Hof van tafel.

De uitspraak van het Luxemburgse Hof kan de discussie over een Europese Tobin-taks nieuw leven inblazen. Het overleg is immers opnieuw strop geraakt.

De voorbije jaren strandden telkens de pogingen om een Europese belasting op financiële transacties met alle lidstaten door te voeren. Londen is niet alleen hartsgrondig tegen Europese belastingen, maar vreest ook dat zo'n taks traffiek zal weglokken uit de City.

Elf landen beslisten begin vorig jaar dan maar om met een beperkte groep te gaan voor de Tobin-taks. Enkel eurolanden sloten aan bij dit project van 'nauwe samenwerking'. Daaronder ook België, Frankrijk en Duitsland, maar niet de twee Benelux-partners Nederland en Luxemburg.

Beroep

Londen trok naar het Europees Hof van Justitie tegen de beslissing om voorop te gaan met een beperkte groep landen. Volgens de Britten heeft de Tobin-taks zoals die op tafel ligt, ook gevolgen voor de niet-deelnemende landen. Londen beweert dat de bevoegdheden en rechten van de landen die niet meedoen op die manier geschonden worden.

Maar volgens het EU-Hof is daar niets van aan. De argumenten van Londen hebben betrekking op de manier waarop de toekomstige belasting er zal uitzien, en niet op de eigenlijke samenwerking tussen de elf lidstaten, zo oordeelden de rechters.

Aanvankelijk hoopten de elf landen al dit jaar te kunnen starten met hun Tobin-taks, maar de gesprekken verlopen bijzonder moeilijk onder de elf. Onder meer Fransen en Duitsers zitten niet altijd op dezelfde golflengte. Ook over de hoogte van de heffing is er verdeeldheid.

Tobin-light

De ministers van Financiën van de Europese Unie buigen zich dinsdag over het dossier. Er komt wellicht een verklaring van de elf landen dat ze het dit jaar nog eens willen worden over een Tobin-taks. Wel zou dit een 'light' versie worden vergeleken met het oorspronkelijke plan. Ook de opbrengsten zullen daardoor minder hoog liggen dan de 30 tot 35 miljard euro die de EU-Commissie had vooropgesteld.

'De Europese Commissie had er alle vertrouwen in dat de beslissing om een nauwe samenwerking op te zetten juridisch waterdicht was. Het EU-Hof bevestigt dit nu,' zo reageert een woordvoerster. 'De beslissing van de elf om een gezamenlijke Tobin-taks op te zetten, wordt door dit arrest gelegitimeerd.'

'Het wordt nu hoog tijd dat de 11 deelnemende lidstaten zo snel mogelijk een akkoord vinden over de uitvoering van de financiële transactietaks.' Zo reageert Europarlementslid Said El Khadraoui (sp.a) op de beslissing van het Europees Hof.

Nieuw beroep

Het Britse ministerie van Financiën zegt de belangen van de landen die niet deelnemen aan de Tobin-taks te zullen blijven verdedigen. 'De beslissing van vandaag bevestigt dat Groot-Brittannië ook beroep zal kunnen instellen tegen de uiteindelijke beslissing van de elf landen voor een taks op financiële transacties,' zegt een woordvoerder. 'Als we nu geen beroep hadden ingesteld, riskeerden we ook in de toekomst juridisch buitenspel te staan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud