Euro start met rotweek

(foto: AFP)

Plus ça change ... Europa start 2012 met balorige beleggers en ruziënde politici. En dat terwijl de economie snel de dieperik ingaat, terwijl de Amerikaanse economie stevig heropleeft. Beleggers prijsden de euro 3 dollarcent af tijdens de eerste week van het jaar.

Ook op de valutamarkten zijn het solden. Vrijdag roomden beleggers de koers van de euro nog eens met een volle cent af, tot 1,2725 dollar. Dat is ruim drie cent minder dan begin deze week.

Deze week regende het sombere indicatoren over de eurozone, in contrast met het scherpe economische herstel in de VS. Bovendien boezemen de ruziënde Europese politici niet bepaald vertrouwen in. Zo wil Parijs nu 'cavalier seul' spelen bij de invoering van de Tobintaks. Voor president Sarkozy bonuspunten in een verkiezingsjaar, maar ongetwijfeld minpunten bij de 'Merkozy-partner' in Berlijn.

Komt daar nog een ongezien wantrouwen tussen de Europese banken bij. In de nacht van donderdag op vrijdag parkeerden de banken het zoveelste recordbedrag op rij bij de Europese Centrale Bank (ECB). In totaal lieten ze 455,3 miljard euro aan deposito's in de kluis in Frankfurt overnachten.

De Amerikaanse arbeidsmarkt verraste daarentegen voor de tweede dag op rij positief. In december kwamen er 200.000 banen bij in de VS. Dat is fors meer dan verwacht. Ook de werkloosheidsgraad zakte onverwacht: van 8,6 naar 8,5 procent.

QE3

Economen gingen uit van een jobgroei met 150.000 banen. Gisteren verbaasde het 'officieuze' banenrapport al met dubbel zoveel banen als verwacht. Een gesmeerde arbeidsmarkt is van groot belang voor het vertrouwen van de Amerikaanse consument. Die is de motor van 's werelds grootse economie.

Goed nieuws, misschien zelfs iets té goed voor de Amerikaanse belegger. Want door de herstellende arbeidsmarkt zal de Amerikaanse centrale bank (Fed) niet geneigd zijn om in 2012 een derde rondje kwantitatieve versoepeling (QE3 in het jargon) te starten. De eerste twee rondjes geldcreatie resulteerden in rechtstreekse doping voor Wall Street.

Wall Street noteert vrij vlak. De Euro Stoxx50 verloor 0,7 procent, in Brussel moest de Bel20 0,2 procent inleveren.

Staatspapier

Het spagaat tussen een Amerikaanse revival en een eurozone in crisis wordt nog duidelijker op de obligatiemarkten. Nadat beleggers gisteren met lange tanden Frans staatspapier kochten, blijven de rentes van perifere lidstaten uit de eurozone verder klimmen. Zo stijgt de Italiaanse tienjaarsrente 5 basispunten tot een onhoudbare 7,15 procent

De Spaanse lange rente doet er eveneens 5 basispunten bij tot 5,69 procent. Ook de Belgische rente zit weer in de lift na een windstille periode (+8 basispunten tot 4,65 procent). De Europese Commissie vindt de begroting die de regering-Di Rupo opmaakte onvoldoende.

Veel heeft te maken met de moeilijke Franse veiling van gisteren. De dreigende ratingknip voor het AAA-land verzuurde het beleggerssentiment. 'We moeten ons niet vergissen', zegt Gary Jenkins, obligatiestrateeg van Swordfish Research. 'Toen de VS hun toprating deze zomer verloren, had dat weinig effect op de aantrekkelijke Treasuries. Maar de VS verkeren in een totaal andere positie dan Frankrijk. De Amerikaanse dollar geldt als een reservemunt en het Amerikaans staatspapier wordt - terecht of onterecht - nog steeds beschouwd als een veilige haven. De kans dat Frankrijk na een ratingknip moeilijker geld kan ophalen, is dus veel reëler dan dat het effect al is ingeprijsd.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud