Advertentie

Euro zakt naar laagste peil in meer dan een jaar

©ANP

De speculatie over een minder soepel monetair beleid in de VS jaagt beleggers naar de dollar.

De euro is donderdag op de wisselmarkten naar 1,157 dollar gedaald. De eenheidsmunt noteert daarmee op het laagste peil sinds juli vorig jaar. De lage koers van de euro weerspiegelt de opmars van de dollar, die sinds midden vorige week verstevigde tegenover alle belangrijke valuta's.

De handelaars verwijzen vooral naar speculatie over een minder soepel monetair beleid in de VS. De Amerikaanse centrale bank (Fed) signaleerde vorige week dat ze misschien al vanaf november de obligatieaankopen vermindert. Ze maakte ook duidelijk dat de kans op een eerste renteverhoging in 2022 is toegenomen.

Het vooruitzicht van een afbouw van de stimulus door de Fed heeft het renteverschil tussen de VS en Europa doen toenemen. Daardoor werd de dollar aantrekkelijker voor beleggers. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg sinds de vooravond van de Fed-vergadering met 20 basispunten naar 1,53 procent. De Duitse tienjaarsrente steeg met 14 basispunten naar -0,19 procent.

Het renteverschil tussen de VS en Europa is toegenomen. Dat maakt dollarbeleggingen aantrekkelijker.

Evergrande

De dollar profiteerde als veilige haven ook van de bezorgdheid over de toekomst van de Chinese vastgoedreus Evergrande. Mogelijk spelen ook de hoge gasprijzen in Europa een rol. Zij kunnen het herstel van de Europese economie afremmen. In de VS zijn de gasprijzen veel lager.

Het groene biljet heeft voorlopig geen last van de discussie over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde woensdag dat de overheid vanaf ongeveer 18 oktober niet al haar financiële verplichtingen meer kan nakomen als het schuldenplafond niet tijdig wordt opgetrokken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud