Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: Argenx houdt Bel20 op het droge

©BELGA

De onzekerheid op de Europese beurzen hield aan. Op Euronext Brussel was de kleine winst van de Bel20 aan het zwaargewicht Argenx te danken. Umicore en KBC stonden om uiteenlopende redenen onder druk.

Beleggers keken dinsdag vooral uit naar de halfjaarlijkse toelichting van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, in de Amerikaanse Senaat. Maar de centraal bankier blies warm en koud over de kans op een renteverlaging in de VS en maakte beleggers dus niet veel wijzer. De Europese barometer Euro Stoxx50 sloot 1,3 procent lager. Energiebedrijven volgden de olieprijs naar beneden, ook autobouwers en fabrikanten van auto-onderdelen stonden onder druk.

De uitslag van de Franse parlementsverkiezingen creëert onzekerheid, en daar houden de financiële markten niet van. De CAC40, de toonaangevende index van Euronext Parijs, verloor nogmaals 1,6 procent.

Advertentie

Powell geeft twee dagen na elkaar toelichting, dinsdag in de Senaat, woensdag in het Huis van Afgevaardigden. Het is afwachten of de Fed-voorzitter woensdag concreter wordt over de eerste renteverlaging, die de markten in september zien gebeuren.

Sterkhouder

De Bel20 hield het hoofd boven water en steeg 0,1 procent naar 3.951 punten. Dat was aan Argenx te danken, dat 3,7 procent hoger ging naar 416 euro. De biotechgroep zit in de lift sinds ze eind juni groen licht kreeg om haar goudhaantje Vyvgart op de Amerikaanse markt op een tweede front in te zetten

Volgende week dinsdag geeft Argenx een update over zijn pijplijn van producten, tijdens de O&O-dag in New York. Op 25 juli publiceert het zijn rapport over het tweede kwartaal. Analisten rekenen gemiddeld op 425 miljoen dollar kwartaalomzet voor Vyvgart, tegenover 398 miljoen over het eerste kwartaal en 269 miljoen over het tweede kwartaal van 2023.

Advertentie

25 juli wordt een belangrijke dag voor de Bel20. Argenx en UCB, samen goed voor 28 procent van de Brusselse sterrenkorf, publiceren dan hun cijfers.

Op dezelfde dag komt ook UCB, de Bel20-ster in 2024 tot nu, met zijn halfjaarrapport en dus de cijfers over Rystiggo en Zylbrisq, twee Vyvgart-rivalen voor de behandeling van de zeldzame spierziekte myasthenia gravis. 25 juli wordt dus een belangrijke dag voor de Bel20: Argenx (13,2%) en UCB (14,8%)  zijn samen goed voor 28 procent van de Brusselse sterrenkorf.

Redburn en Orbán

Bij de verliezers in de korf stonden Umicore en KBC. De materialengroep kreeg een adviesverlaging van Redburn. Analist Mazahir Mammadi laat zijn advies zakken van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel ligt op 17 euro, wat niettemin 23 procent opwaarts potentieel impliceert.

Na de adviesverlaging telt Umicore nog vier koopadviezen tegen vijf verkoopadviezen. Elf analisten geven een 'houden'-advies. Umicore verloor 1,8 procent.

Voor KBC kwam er ongunstig nieuws uit Boedapest. De Hongaarse overheid is niet van plan de overwinstbelastingen op onder meer banken te schrappen. Ze kondigt bovendien nieuwe heffingen aan op bancaire valutahandel en een hogere transactietaks. De winstbijdrage van K&H, de bank- en verzekeringsdochter van KBC, dreigt wat onder druk te komen. KBC zakte 0,7 procent.

Verdubbeling

Een verrassing was maandagavond dat Oxurion , het krasselende biotechbedrijf met miljarden (minimale) aandelen, een overname doet. Het legt 10 miljoen euro op tafel om een niet nader genoemde Franse stamcelproducent over te nemen. Waarschijnlijk past de overname in de plannen van Pascal Ghoson, de nieuwe CEO, om van Oxurion een spac (blancochequebedrijf) te maken.

Advertentie

Oxurion won in de vroege handel 100 procent, maar die sprong dient toch wat gerelativeerd. Door de uitgifte van miljarden nieuwe aandelen was de koers tot de minimumdrempel van 0,0001 euro weggezakt. Een minimaal hogere biedprijs van 0,0002 euro komt dan meteen neer op een verdubbeling van de koers. Bij het slot noteerde het Leuvense bedrijf opnieuw op het absolute minimum van 0,0001 euro.

Bezoedeld blazoen

Het grootste nieuws op de brede markt kwam van een bedrijf waarvan de koers al sinds 29 april is opgeschort: Hyloris. Het Luikse farmabedrijf kreeg eind vorige week een scherpe beoordeling van de beurswaakhond FSMA wegens schimmige financiële constructies. Maandagavond kondigde Hyloris een grote schoonmaak in zijn topmanagement aan.

De reacties van analisten zijn gemengd positief. De positie van het management was moeilijk geworden door het onderzoek en de scherpe kritiek van de FSMA, zegt David Seynnaeve van het beurshuis Degroof Petercam. Maar hij kan niet begrijpen waarom het bedrijf zich opzettelijk aan zulke praktijken (sjoemelen met de boekhouding, red.) zou wagen, aangezien de markt eerder focust op de verkoop van producten en de inkomsten uit royalty’s dan op de totale omzetlijn.

Het vertrouwen in Hyloris moet duidelijk hersteld worden.

David Seynnaeve
Analist Bank Degroof

De toegenomen onzekerheid maakt Seynnaeve toch wat voorzichtig. Wegens hogere kapitaalkosten en omdat het moeilijker kan worden om de portefeuille tegen 2025 op de beoogde 30 producten te brengen, laat hij zijn koersdoel zakken van 22,10 naar 17,20 euro. Seynnaeve geeft toe dat het blazoen van Hyloris wat bezoedeld is, maar hij vindt dat het portefeuillepotentieel intact blijft en handhaaft zijn 'kopen'-advies.

De KBC Securities-analisten Jacob Mekhael en Thomas Vranken blijven geloven in de beleggerscasus en herhalen hun ‘bijkopen’-advies en hun koersdoel van 21 euro.

Blikvanger

Dinsdag

De Europese beurzen verloren stevig terrein, de Bel20 niet te na gesproken. In Londen waren er twee opgemerkte dalers. De oliegroep BP verloor terrein na een niet erg overtuigende tradingupdate, maar dat was klein bier vergeleken met Indivior . Het Britse farmabedrijf tuimelde zo'n 35 procent lager, na de waarschuwing dat de groei van Sublocade, een middel tegen opioïdeverslaving, afzwakt.

Woensdag

Advertentie

Woensdag belooft een rustige dag te worden in de aanloop naar de start van het Wall Street-cijferseizoen vrijdag. Fed-voorzitter Jerome Powell is opnieuw te gast in het Congres, maar dat is doorgaans een bisnummer van zijn doortocht in de Senaat.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.