Euronext Brussel: heropeningsaandelen floreren

©BELGA

Een rustige handelsdag eindigde voor de Bel20 licht in de min. Bedrijven die van de heropening profiteren, waren in trek. Samen met een aanhoudende nieuwsstroom kreeg Sofina een hoger koersdoel.

De Europese beurzen trokken dinsdag licht hoger. De macro-economische data die beleggers kregen voorgeschoteld waren gemengd. De Duitse industriële productie is in april met 1 procent afgenomen na een stijging met 2,2 procent in maart. De zwakke prestatie wordt toegeschreven aan onderbrekingen in de aanvoerketen, die werden verergerd door de blokkade van het Suezkanaal.

Ook is de ZEW-conjunctuurindex, die de verwachtingen van analisten en grote beleggers voor de Duitse economie weergeeft, is in juni licht gedaald. De inschatting van de huidige situatie is dan weer veel positiever geworden. Een andere opsteker was dat de economie van de eurozone in het eerste kwartaal veel minder is gekrompen dan aanvankelijk geraamd. De daling bedroeg 0,3 procent tegenover het vierde kwartaal in plaats van de eerder gemelde 0,6 procent.

De Bel20 eindigde 0,05 procent lager op 4.107,56 punten. De druk kwam vooral van KBC (-1,6%), Solvay (-1,2%) en Telenet (-0,9%). Vooraan stonden Elia (+1,35%) en UCB (+1,3%).

Rond de middag had Argenx zijn koersverlies van maandag (-2,4%) goedgemaakt. Dat was te wijten aan het nieuws dat Johnson & Johnson de samenwerking rond het kandidaat-leukemiemiddel cusatuzumab stopzet. Toen de Amerikaanse beurzen openden - Argenx noteert ook op Nasdaq - verdween de koerswinst en het aandeel eindigde 0,5 procent lager op 215 euro.

Uperio en Spartoo

Nog in de Bel20 won Sofina 0,6 procent tot 350,20 euro. Over de investeringen van de Boël-holding in niet-beursgenoteerde ondernemingen is er met de regelmaat van de klok nieuws. Maandag raakte bekend dat de kranenverhuurder Uperio wordt overgenomen door het investeringsfonds Towerbrook. Sofina bezat 14,88 procent van Uperio en passeert dus langs de kassa.

Een andere investering van Sofina trekt dan weer naar de beurs. Het gaat om de Franse online schoenenhandel Spartoo, die op het Growth-segment van Euronext Parijs zal noteren. Een waardering is nog niet bekend. Spartoo is voor 18,1 procent in handen van Sofina.

Michiel Declercq, analist van KBC Securities, wijst erop dat de geplande beursgang van Spartoo een nieuwe successtory is voor Sofina Growth. ‘Sofina blijft profiteren van het momentum in de wereld van private equity en venture capital en heeft tal van mogelijke IPO-kandidaten in zijn portefeuille.' De analist heeft zijn model herzien en trekt zijn koersdoel op van 300 naar 330 euro. Zijn advies blijft ‘houden’. 

Terrassen en cinema's

In de kopgroep hadden diverse bedrijven postgevat die voordeel halen uit de geleidelijke heropening van de economie. Vrijdag besliste het Overlegcomité dat de terrassen vanaf woensdag 9 juni weer tot 23.30 uur mogen openblijven. Spadel , dat als water- en frisdrankenproducent ook baat heeft bij warm zomerweer, won 2,7 procent tot 189 euro.

Er is ook goed nieuws voor Kinepolis , want na een gedwongen sluiting van zeven maanden mogen ook de Belgische bioscopen weer bezoekers ontvangen. Een uitgebreid aanbod aan nieuwe films ligt klaar om kijklustigen te lokken. Kinepolis trok 2,5 procent hoger tot 50,20 euro.

In het zog van de grootste Belgische cinemagroep steeg Barco 1,8 procent tot 24,28 euro. Het Kortrijkse beeldvormingsbedrijf maakt niet alleen filmprojectoren, maar ook ledwanden voor grote events.  

Oxurion

Oxurion , het biofarmabedrijf dat geneesmiddelen ontwikkelt voor typische oogproblemen van diabetici, liet weten dat het alle patiënten heeft gerekruteerd voor het eerste deel van de fase 2-studie met THR-149. Dat is een oogmedicijn voor de behandeling van diabetisch maculair oedeem (DMO).

In fase 1 is gebleken dat THR-149 veilig is en goed verdragen wordt. In fase 2a wordt de impact van meervoudige injecties met THR-149 onderzocht. Tussentijdse data worden in de tweede helft van het jaar verwacht.

‘Na de CEO-opvolging vorige maand zet Oxurion zijn gepland traject verder van klinische ontwikkeling met THR-149 en THR-687’, vatten de biofarma-analisten van KBC Securities de toestand samen. Ze schatten dat Oxurion over voldoende geld beschikt tot midden 2022. Daardoor is het erg belangrijk dat de fase 2a-studies van THR-149 en THR-687 meevallen. Dat betekent dat de kandidaat-medicijnen veilig en veelbelovend moeten zijn qua werking. Als dat zo is, kan Oxurion verder gaan met de ontwikkeling en kan het bijkomende financiering zoeken. Thomas Vranken en Lenny Van Steenhuyse houden hun koersdoel op 3 euro en hun rating op ‘houden’.

Oxurion zakte 0,4 procent tot 2,48 euro.

BLIKVANGER

Dinsdag

De Stoxx Europe 600 won amper 0,1 procent, maar bereikte toch een nieuwe recordstand. KBC zette een rem op de Bel20, die 0,05 procent lager sloot. Net als in heel Europa lagen ook in Brussel de heropeningsaandelen in de gunst.

Woensdag

In de vroege uurtjes publiceert China zijn inflatiecijfers. De Spaanse kledingreus Inditex, bekend van ketens als Zara en Massimo Dutti, publiceert kwartaalresultaten. IBA, Sipef, Nyxoah en Bone Therapeutics houden hun algemene vergadering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud