Euronext Brussel: AvH’s Leasinvest-operatie kan niet bekoren

©BELGA

De inflatievrees slaat nu ook in Europa toe. Ackermans & van Haaren heeft een transformatie van Leasinvest op het oog. Beloftevolle prille onderzoeksresultaten geven Celyad vleugels.

Woensdag lieten de Europese beurzen zich niet echt van de wijs brengen door de fors opgelopen Amerikaanse inflatie, die in april op 4,2 procent piekte. De flinke uitschuiver van Wall Street - met 2 procent verlies voor de Dow Jones en 2,7 procent voor de Nasdaq - bracht de inflatievrees echter weer op het voorplan.

Beleggers zijn vooral bezorgd dat de Federal Reserve nu sneller dan verwacht zijn monetair beleid gaat verstrakken. Extra druk kwam er in Europa van tegenvallende resultaten van BT Group en ontgoochelende vooruitzichten van Burberry . Rond het middaguur verloor de Euro Stoxx 50 1,5 procent, maar een stevig groene opening op Wall Street hielp ook de beurzen op het oude continent te herstellen. Het gemiddelde Europese aandeel sloot uiteindelijk 0,1 procent hoger.

De Bel20 deed het nog iets beter. De Brusselse graadmeter steeg 0,3 procent tot 4.032 punten.

Argenx

De grootste stijger was Argenx , dat 3,6 procent herstelde tot 216,40 euro. Woensdag (-1,5%)  bereikte het biotechbedrijf een dieptepunt sinds de piek van 11 februari met 312,20 euro. Sindsdien verloor het aandeel een derde van zijn waarde. Een gevolg van de beslissing van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA om voor Argenx’ stermiddel efgartigimod ter behandeling van de spierziekte MG de standaardprocedure - en geen versnelde procedure - te hanteren.

De grootste stijger was Argenx, dat 3,6 procent herstelde tot 216,40 euro. Vrijdag publiceert het door CEO Tim Van Hauwermeiren geleide bedrijf kwartaalresultaten.

Mogelijk is de interesse in Argenx ook ingegeven door de kalender. Vrijdag publiceert het door CEO Tim Van Hauwermeiren geleide bedrijf kwartaalresultaten.

Leasinvest 2.0

Nog in de Bel20 kon Ackermans & van Haaren (AvH) wat munt slaan uit een slim uitgekiende interne fusieoperatie die in de pijplijn zit. Woensdagavond raakte bekend dat AvH zijn volledige dochter Extensa, actief in vastgoedontwikkeling, gaat inbrengen in het vastgoedbedrijf Leasinvest Real Estate , dat de Antwerpse investeringsgroep tot dusver voor 30,01 procent controleerde. In ruil voor de inbreng zal Leasinvest nieuwe aandelen uitgeven tegen 72 euro het stuk. Door de operatie zal het belang van AvH in Leasinvest stijgen tot 58,5 procent.

Als alles volgens planning verloopt en alle betrokken partijen - waaronder de aandeelhouders van Leasinvest - hun zegen geven, wordt ‘Leasinvest 2.0’ een beursgenoteerde gemengde vastgoedspeler die enerzijds investeert in vastgoed (om het te verhuren) en anderzijds vastgoed ontwikkelt (om het te verkopen of in portefeuille te houden).  Opmerkelijk is dat Leasinvest zijn GVV-statuut zal opgeven en omgevormd wordt tot een naamloze vennootschap. Hierdoor kan meer winst in het bedrijf blijven, maar ontvangen aandeelhouders ook minder dividenden.

Door de vrije dag op Hemelvaartsdag hebben analisten nog niet kunnen reageren op de geplande integratie van Extensa in Leasinvest. Het lijdt echter geen twijfel dat de beoogde krachtenbundeling AvH heel wat voordelen oplevert. De focus van beleggers gaat eerder naar de lagere dividenden die ze van Leasinvest mogen verwachten. Leasinvest zakt 3,6 procent tot 77 euro. Ackermans & van Haaren won 0,5 procent tot 135 euro.

Celyad

Ook Celyad Oncology ging hoger. Het biotechbedrijf uit Mont-Saint-Guibert, dat celtherapieën voor kankerbehandeling ontwikkelt, maakte hoopgevende eerste resultaten bekend van het fase 1-onderzoek met CYAD-211 ter behandeling van moeilijk te behandelen multipel myeloom. Dat is een beenmergziekte met kwaadaardige woekeringen in plasmacellen.

Celyad stelt de data van het Immunicy-1-onderzoek volgende maand voor op het (virtuele) congres van de European Hematology Association.

Uit die eerste resultaten blijkt dat het middel bij een eerste dosis geen belangrijke nevenwerkingen vertoont. Veelbelovend is dat er een eerste klinische activiteit werd waargenomen en bij één patiënt zelfs een gedeeltelijke respons.

CEO Filippo Petti toont zich in een persbericht dan ook erg tevreden: ‘Wij zijn aangemoedigd door de klinische activiteit die bij zo’n lage dosis werd waargenomen en door de algemene gestage vooruitgang van het onderzoek tot nog toe.'

Beleggers vatten hoop en stuurden Celyad 5,9 procent hoger naar 4,86 euro. Dat is wel nog ver verwijderd van de piek van 69,50 euro die het aandeel zes jaar geleden bereikte en ook een eind onder de prijs waartegen het toenmalige Cardio3 BioSciences in juli 2013 naar de beurs trok: 16,65 euro.

Recticel

De isolatiespecialist Recticel schoot donderdag een zeer stevige 14,2 procent hoger tot 15,12 euro. Er leek geen nieuws te zijn dat aanleiding gaf voor die stijging.

Woensdag kon Recticel 6,3 procent winnen nadat ING het koersdoel had verhoogd van 15 naar 18 euro. Ook het koopadvies bleef behouden.

BLIKVANGER

Donderdag

De brede verkoopgolf die onder invloed van oplopende inflatie, virusvrees en hoge waarderingen over de beurzen rolde, bereikte bij de aanvang van de dag ook de Europese beurzen. Maar een groene opening op Wall Street deed de Europese verliezen in de namiddag wegsmelten. Beloftevolle onderzoeksresultaten stuurden Celyad omhoog.

Vrijdag

Na het zwakke banenrapport van een week geleden schetst een reeks macrocijfers - kleinhandelsomzet, industriële productie, consumentenvertrouwen - een beeld van de Amerikaanse economie. In Brussel zijn er kwartaalcijfers van Argenx en komt VGP met een trading update. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud