Euronext Brussel: banken en bier trekken herstel

©BELGA

Na de dramatische val van donderdag wist de Bel20 gedeeltelijk te herstellen. ING en AB InBev deden het meeste werk. Proximus gaat samenwerken met Belfius, VGP krijgt een derde koopadvies.

Donderdag beleefden de Europese beurzen hun slechtste dag sinds eind maart. De Euro Stoxx 50 maakte een tuimeling van 4,5 procent nadat de Amerikaanse centrale bank een lang en moeizaam economisch herstel had voorspeld en door vrees voor een tweede besmettingsgolf in de VS. De vraag was daarbij of de klim van de beurzen na de coronacrash niet veel te snel was verlopen en wel gerechtvaardigd was. Vrijdag ging het weer een beetje de goede richting uit. De Europese beurzen sloten gemiddeld 0,3 procent hoger.

Euronext Brussel wist het beter te doen. De Bel20 schreef 0,8 procent bij tot 3.297 punten. De voornaamste trekpaarden van de Brusselse graadmeter waren de bierbrouwer AB InBev en het bankaandeel ING.

Het tweetal behoorde donderdag tot de grootste verliezers. AB InBev kreeg toen een klap van 7,6 procent en maakte dit deels goed met een winst van 3,1 procent. ING herstelde 1,4 procent na zijn tuimeling van 8,5 procent.

Partnerschap

Proximus liep in de kijker nadat de telecomgroep een strategische samenwerking met Belfius aankondigde. De twee overheidsbedrijven slaan de handen in elkaar om hun klanten naar elkaars digitale platformen te loodsen. Ze willen ook een nieuwe mobiele bank uitbouwen met een aanbod op maat van gezinnen. De nieuwe producten zouden begin volgend jaar op de markt komen.

Het commerciële partnerschap dat Proximus en Belfius aangaan lijkt Kepler Cheuvreux een goede zaak. 'Op het eerste gezicht lijkt dit een interessant partnerschap. Het zou Proximus kunnen toelaten om het klantenverloop te verminderen en meer dagelijkse interactie te hebben met zijn klanten, terwijl het ook toegang krijgt tot waardevolle bankgegevens. Daarenboven zou Proximus voordeel kunnen halen uit een nieuw distributiekanaal doorheen het hele land. Dit zou voor Proximus kansen kunnen creëren om nieuwe klanten te winnen.'

Kepler Cheuvreux heeft voor Proximus een houdadvies en een koersdoel van 20 euro. Beide blijven behouden.

‘Deze samenwerking lijkt minstens een bijkomend verkoopkanaal voor Proximus’, zegt Bart Jooris van Degroof Petercam. Bij gebrek aan informatie is het te vroeg om te zeggen of het aanbod ook aantrekkelijk zal zijn. De analist blijft bij zijn houdadvies en koersdoel van 23 euro.

Het aandeel Proximus steeg 0,4 procent tot 19,42 euro.

Goede crisisverzekering

In de vastgoedsector bekomen ook de Bel20’ers WDP (+3,6%) , Cofinimmo (+2,6%) en Aedifica (+2,1%) van de klappen die ze donderdag incasseerden. Nieuws rond deze aandelen was er niet, wél rond VGP.

De ontwikkelaar van logistieke parken wordt voortaan ook opgevolgd door Degroof Petercam en het analistenteam is behoorlijk enthousiast. VGP mag meteen op de kooplijst en krijgt een koersdoel van 129 euro mee. Dat is goed voor een opwaarts potentieel van 17 procent.

'Ondanks de grondschaarste slaagde VGP erin om zijn landbank in recordtempo uit te bouwen, waardoor het bedrijf zeker de komende vijf jaar aan ontwikkelingen kan doen a rato van zo'n 600.000 vierkante meter magazijnruimte per jaar', zegt analist Vivien Maquet. 'De magazijnen die in de pijplijn zitten, zijn grotendeels voorverhuurd. Dat biedt een goede crisisverzekering tegen de tijdelijke vraagdip. We verwachten weer een sterk herstel van de vraag in 2021.'

Ook een verdere krachtenbundeling met Allianz zit volgens Maquet in de kaarten. VGP heeft enkele jaren geleden een samenwerking met de vastgoedpoot van verzekeraar Allianz opgezet. Afgewerkte logistiekparken worden verkocht aan een joint venture van VGP en Allianz, en met de opbrengst kan VGP dan investeren in nieuwe projecten. Intussen zijn al drie dergelijke joint ventures operationeel.

Met dit positieve rapport van Degroof Petercam heeft VGP nu drie koopadviezen achter zijn naam, naast twee keer ‘houden’. Het koersdoel van DP is overigens een van de hoogste. VGP ging 2,2 procent hoger naar 112,80 euro.

Geloofwaardigheid

Een van de stijgers op de brede markt was Kiadis Pharma , dat 2,2 procent hoger schoot naar 1,57 euro. Het Nederlandse biotechbedrijf gaf vrijdag drie presentaties – één mondeling, twee met een poster – op het congres van de European Hematology Association. Kiadis legt zich toe op celtherapieën om kanker te behandelen, momenteel in de eerste plaats leukemie.

Volgens KBC Securities is het bedrijf meer en meer geloofwaardigheid aan het opbouwen met zijn K-NK celtherapieplatform. Dat is een nieuwe technologie om ‘natural killer’-cellen te maken, cellen die kanker en infecties te lijf gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud