Euronext Brussel: Bel20 zwak broertje in Europa

©BELGA

De Bel20 was een van de grootste verliezers onder de Europese indexen, die kreunden onder een somber rapport van de OESO. Dat had met de bankaandelen maar ook met conjunctuurgevoelige waarden te maken.

De Europese beurzen gingen hoger van start na twee verliesdagen, waarmee ze ook wat van het enthousiasme toonden dat dinsdag de Nasdaq boven 10.000 punten duwde. De winsten werden echter al snel kleiner, vooral nadat de OESO met een sombere boodschap over de wereldeconomie kwam, en de beurzen doken in het rood. Beleggers waren ook wat voorzichtig met het rentebesluit van de Fed op de agenda; ze keken vooral uit naar wat voorzitter Jerome Powell over de Amerikaanse economie zal zeggen.De Euro Stoxx 50 sloot 0,8 procent in de min.

De neerwaartse trend was meer uitgesproken in Brussel, waar de Bel20 1,3 procent zakte tot 3.443 punten. De sterindex werd vooral omlaag getrokken door conjunctuurgevoelige aandelen als Solvay (-3%) en Aperam (-3,1%). Ook de banken KBC (-2,8%) en ING (-1,7%) zetten druk.

Zwaargewicht AB InBev (-2,9%) ging eveneens lager. Zuid-Amerika, waar de bierbrouwer zowat een vijfde van zijn omzet haalt, is momenteel de regio die het zwaarst wordt getroffen door de coronapandemie. De bierconsumptie zal daar ongetwijfeld onder lijden.

Geen interimdividend?

Ackermans & van Haaren liet 1,6 procent liggen op 123,10 euro. Volgens ING-analist Hans D’Haese is de kans toegenomen dat de Antwerpse investeringsgroep later dit jaar toch geen interimdividend uitkeert.

AvH heeft met Delen Private Bank en Bank J.Van Breda & C° een belangrijke financiële poot en besloot na een oproep van de Europese Centrale Bank aan de banken, om geen dividend over 2019 uit te keren en de winst over 2019 volledig te reserveren. De groep voorzag wel de mogelijkheid om een interimdividend uit te keren, ten laatste in het vierde kwartaal. Nu de European Systemic Risk Board (ESRB) banken aanbeveelt om dit jaar geen dividenden te betalen, is de kans op zo’n interimdividend aanzienlijk verminderd, denkt D’Haese.

Ageas kon niet profiteren van een adviesverhoging bij ING. Analist Albert Ploegh trekt zijn advies op van houden naar kopen. Zijn koersdoel zakt van 49 naar 45 euro. 'Ageas heeft een aantrekkelijk profiel met een hoge cash genererende Belgische business en een groeiende Aziatische voetafdruk. Na de verzwakking van het aandeel geloven we dat de waardering aantrekkelijk is geworden’, klinkt het. Ageas noteerde 2,6 procent lager op 34,46 euro.

Waalse biotech

Op de brede markt was Celyad een van de sterkste stijgers: het aandeel ging 1,8 procent hoger naar 10,48 euro. Het Waalse biotechbedrijf verandert zijn naam in Celyad Oncology. Dat gebeurt in het kader van een ‘corporate rebranding’-operatie.

Volgens Celyad Oncology belicht de nieuwe naam de significante vooruitgang met de nieuwe generatie CAR T-programma’s (immunotherapie waarbij lichaamscellen genetisch gemodificeerd worden om kankercellen te lijf te gaan, red.) en wordt tevens het engagement tegenover kankerpatiënten beter tot uitdrukking gebracht.

In het kader van de ‘rebranding’ kreeg Celyad Oncology ook een nieuw logo en werd een nieuwe website gelanceerd. De ticker waaronder het biotechbedrijf noteert op Euronext en Nasdaq blijft CYAD.

De notering van ASIT biotech was dinsdag de hele dag opgeschort, maar werd woensdag hervat nadat het Luikse biotechbedrijf in de late uurtjes met een persbericht kwam.

De Luikse handelsrechtbank heeft ASIT biotech vier maanden uitstel gegeven om een reddingsplan uit te werken en daarvoor de goedkeuring te vragen bij zijn schuldeisers. ASIT had op 11 februari een gerechtelijk akkoord gekregen waardoor het vier maanden lang beschermd was tegen zijn schuldeisers. Intussen moest het een reddingsplan uitwerken en aantonen dat het nog een toekomst heeft. Het bedrijf haalde die meet niet en heeft nu dus meer tijd gekregen.

Dat vier maanden niet volstonden om met een nieuwe bedrijfsplan te komen, maakt beleggers toch wat ongerust. Het aandeel zakte 4,1 procent tot 0,22 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud