Euronext Brussel: bier- en dividendvreugde

©BELGA

De wissel aan de top bij de brouwer AB InBev zou een kwestie van enkele weken zijn. Dat doet beleggers dromen. De pandemie duwde Ter Beke vorig jaar in het rood, maar het dividend blijft overeind.

De obligatiemarkten kalmeren maandag na een woelige week. Samen met het toegenomen optimisme over de wereldwijde vaccinaties en over het gigantische stimulusprogramma van president Joe Biden zette dat de Europese beurzen op winst.

Euronext Brussel sprong ook op de dansvloer. De Bel20 steeg 1,8 procent naar 3.829 punten.

Van Brito naar Doukeris?

Dat alles gebeurt grotendeels op het ritme van de samba. AB InBev ging 4,4 procent hoger naar 49,56 euro. De wissel aan de top van ’s werelds grootste bierbrouwer wordt stilaan concreet. In september kondigde de Britse zakenkrant Financial Times aan dat AB InBev een procedure had opgestart om Carlos Brito als CEO te vervangen.

De specialiteit van Brito bestond erin grote overnames te doen en daar dan vervolgens via rigoureuze kostenbesparingen flinke winsten uit te puren. Met zijn laatste en grootste overname – die van SABMiller in 2016 - overspeelde hij zijn hand en zadelde hij AB InBev met een torenhoge schuldenlast op. Het verlagen van de schuldgraad ging veel moeilijker dan gedacht. En de coronacrisis stak nog eens stokken in de wielen.

Volgens de nieuwsdienst Bloomberg is Michel Doukeris, die de Noord-Amerikaanse tak leidt, de grootste kanshebber om Brito op te volgen. De 47-jarige Braziliaan zou nog voor de algemene vergadering van 28 april de fakkel overnemen. Doukeris heeft al een lange staat van dienst bij AB InBev, waar hij in 1996 aan de slag ging. De nakende machtsoverdracht wordt op gejubel onthaald.

Stabiel dividend

Een andere sterke stijger op de brede markt was Ter Beke . De fabrikant van fijne vleeswaren en bereide maaltijden won 3,3 procent tot 108,50 euro. Ter Beke kende een bijzonder moeilijk eerste halfjaar. Door de pandemie en de lockdowns gingen mensen zelf meer achter het fornuis staan en daalde de verkoop van klaargemaakte pastaschotels. Samen met de sterk gestegen grondstoffenprijzen en een reorganisatie in de Nederlandse vleeswarenactiviteiten resulteerde dat eind juni in stevig verlies.

De tweede jaarhelft bracht beterschap: de grondstoffenprijzen normaliseerden en de kosten daalden dankzij de operationele ingrepen. Over het hele jaar bleef de brutobedrijfswinst (ebitda) van Ter Beke bijna stabiel. Netto dook het bedrijf wel 2,5 miljoen euro in het rood, waar er in 2019 nog 4,4 miljoen euro winst was.

Desondanks blijft het dividend stabiel op 4 euro per aandeel. Ter Beke rechtvaardigt dat door te wijzen op het uitzonderlijke karakter van de impact van Covid-19, de verbetering van de resultaten in de tweede jaarhelft en de daling van de schulden (met bijna 25 miljoen euro tot 99,9 miljoen euro).

Ter Beke bood goed weerstand in de tweede helft van 2020, zegt analist Guy Sips van KBC Securities. Hij trekt zijn rating op van ‘bijkopen’ naar ‘kopen’ en bevestigt zijn koersdoel van 140 euro. De onzekerheid rond de opvolging van CEO Francis Kint kan wat op de koers wegen, klinkt het nog. ‘Wij zouden dit aangrijpen om het aandeel te kopen.’

De postgroep Bpost veerde 4,5 procent op tot 9,375 euro in het zog van zijn Nederlandse sectorgenoot Post NL (+3,8%). Op basis van de aanhoudende pakjesbonanza heeft PostNL zijn vooruitzichten voor 2021 – die pas in januari werden vrijgegeven - gevoelig opgetrokken. Voor de jaarresultaten van Bpost is het wachten tot 9 maart.

Tubize

Ook Financière de Tubize ging de goede kant op: er kwam 3,1 procent bij tot 80,80 euro. De monoholding boven UCB trekt haar dividend met 10 procent op, bleek uit het zaterdag gepubliceerde jaarverslag. Dat is veel meer dan de dividendstijging van 2 procent bij UCB.

Degroof Petercam stelt ook vast dat de nettoschuld van Tubize is gedaald van 86,5 miljoen euro eind 2019 tot 33,5 miljoen eind vorig jaar. Zonder verdere acties zal Tubize in 2021 schuldenvrij zijn dankzij het dividend van UCB, zegt analist Joren Van Aken van Degroof Petercam.

Tubize kan dan zijn dividend verhogen of aandelen UCB bijkopen. De holding heeft akkoorden over twee nieuwe wentelkredieten voor in totaal 350 miljoen euro, wat flexibiliteit biedt om op marktopportuniteiten in te spelen. ‘We geloven dat dit een duidelijke aanwijzing is dat Tubize zijn nettoactiefwaarde wil optrekken door UCB-aandelen te kopen’, zegt de analist. Als Tubize daarvoor het volledige bedrag van 350 miljoen euro gebruikt, kan het een bijkomend belang van ongeveer 2 procentpunten verwerven en zijn belang in UCB opdrijven naar 37 procent.

Van Aken trekt zijn koersdoel op naar 75 euro en handhaaft zijn ‘houden’-advies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud