Euronext Brussel: bier zonder schuim en opgeladen batterijen

©BELGA

De Bel20 zat met een kater nu zwaargewicht AB InBev zwaar onder de lat ging met het kwartaalrapport. Xior was de primus na een succesvolle kapitaalverhoging.

Op de Brusselse beurs dook de Bel20   1 procent in het rood naar 3.752 punten. De reden is hét zwaargewicht van de beursbarometer: AB InBev  , dat een klap kreeg van 11 procent. De biergigant is met een weging van 13 procent het belangrijkste aandeel in de beursbarometer, vóór KBC en ING die elk ongeveer 11 procent van de marsrichting bepalen. 

AB InBev kwam niet alleen met een erg teleurstellend kwartaalrapport, maar CEO Carlos Brito voorspelt temidden van krimpende verkopen in cruciale markten als de Verenigde Staten en China weinig beterschap. Hij tempert de prognoses voor heel 2019.

Dit doet opnieuw vragen rijzen over het bedrijfsmodel, zeker nu AB InBev tegen het snelste tempo in twee jaar marktaandeel verliest in de Verenigde Staten
Fernand de Boer
Degroof Petercam

Beurshuis Jefferies wijst erop dat AB InBev niet alleen zijn winstprognose heeft getemperd, maar ook waarschuwt dat het beleid van prijskortingen op de omzet zal wegen. 'AB InBev voorspelt nu dat de inkomsten per hectoliter 'iets minder dan de inflatie' zullen stijgen, terwijl dat eerder 'meer dan de inflatie' was', merkt analist Edward Mundy op. 

'Dit kwartaalrapport komt extra hard aan in een onverbiddelijke marktomgeving', besluit Mundy. Hij blijft zijn 'houden'-advies. 

Ook Degroof Petercam is not amused over het kwartaalrapport van AB InBev en zet het koopadvies tussen haakjes. 'Een zwak kwartaal was in lijn met de verwachting, maar niet de winstwaarschuwing. Wij interpreteren de prognose voor 'gematigde' winstgroei in 2019 als een stijging met 2 à 3 procent, terwijl we tot nog toe op 7 procent rekenden. Dit wil ook zeggen dat de winst in de tweede jaarhelft zal dalen', rekent analist Fernand de Boer voor. 'Dit doet opnieuw vragen rijzen over het bedrijfsmodel, zeker nu AB InBev tegen het snelste tempo in twee jaar marktaandeel verliest in de Verenigde Staten.'

Batterijen

Na de opgemerkte deal met LG Chem vorige maand sluit Umicore  nu ook een deal met een andere batterijfabrikant, Samsung SDI. 'Dat zijn twee van de vijf belangrijkste batterijproducenten voor elektrische auto's', merkt Liberum Capital-analist Adam Collins op. 'De deal bevestigt de status van Umicore als hofleverancier en toont dat de vrees dat batterijproducenten meer 'inhuis' batterijmaterialen gaan intrekken overtrokken is', klinkt het. 

Eenzelfde geluid bij ING-analist Stijn Demeester. 'De twee akkoorden zijn positief omdat ze de twee belangrijkste argumenten tegen een investering in Umicore weerleggen: de vrees voor overaanbod en de vrees voor inhuis productie bij batterijfabrikanten'. 

Ook Bank of America Merrill Lynch is positief en blijft bij het 'kopen'-advies. 'Het contract slaat op een belangrijk deel van de capaciteit van Umicore, ongeveer een achtste van het gecumuleerde productievolume over de volgende 3 tot 5 jaar',stelt analist Jean-Baptiste Rolland. 'Een derde van de toekomstige productie heeft nu een zekere afnemer'. 

De nieuwe deal hielp Umicore 1 procent hoger naar 37,14 euro. 

Xior

Op de brede markt was Xior  de primus met een winst van 4,1 procent. De uitbater van studentenhuisvesting heeft met succes een kapitaalverhoging afgerond van 205 miljoen euro. Vrijdag werden de niet-uitgeoefende inschrijvingsrechten (scrips) geveild tegen 1,99 euro per scrip. 

Econocom   steeg 1,3 procent naar 2.37 euro. Na het al ontgoochelende halfjaarrapport - dat het aandeel naar het laagste peil in zeven jaar stuurde - zijn analisten ook niet overtuigd over de kwartaalrapport. 

Kepler Cheuvreux verlaagt het koersdoel van 3 naar 2,5 euro. 'De organische groei kwam in het derde kwartaal onder onze verwachting uit. Econocom blijft een bedrijfswinst van 128 miljoen ambiëren, maar wij vrezen dat die winstprognose niet gehaald wordt.'

Niet iedereen is negatief over de kwartaalupdate. Degroof Petercam verhoogt het advies van 'houden' naar 'opbouwen'.

'Het kwartaalrapport bevatte weinig nieuws, maar het bedrijf koopt eigen aandelen in, heeft een zeer agressief kostenbesparingsplan en behoudt zijn jaardoelstellingen', legt analist Stefaan Genoe uit. 'Tegen 10 keer de ondernemingswaarde versus de bedrijfswinst is het aandeel niet duur en zelfs als de jaarprognose niet volledig gehaald wordt, houdt de lage waardering daar al rekening mee.' Hij handhaaft het koersdoel op 3,50 euro.

Ook ING stelt dat het kwartaalrapport positief zou moeten zijn voor de beurskoers. 'De prognoses blijven overeind, terwijl Econocom de verwachtingen voor de kostenbesparingen optrekt van 20 naar 25 à 30 miljoen dit jaar', stelt analist David Vagman. Voorlopig wijzigt hij zijn 'houden'-advies en koersdoel van 3,10 euro niet.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud