Euronext Brussel: Bpost eindigt 2 procent hoger

Net als vrijdag evolueerde de Bel20 vlak, en was Bpost de absolute uitblinker. Op de brede markt eisten centjesaandelen de aandacht op.

De Bel20 sloot net als vrijdag zo goed als stabiel af. De Brusselse beurs kreeg van bij de opening steun vanuit China. De barometer voor de Chinese industrie steeg in mei van 50,4 tot 50,8 - tot boven de verwachte 50,7. Dat is het hoogste peil in vijf maanden. Dat wijst er op dat de versoepeling van het Chinese monetair beleid tractie krijgt. 

Het Chinese cijfer deed mijnbedrijven in Europa uitblinken, al was een stijging van een halve procent daarvoor al voldoende. In Brussel won Bekaert 0,1 procent tot 27,8 euro, en verloor Umicore 0,7 procent tot 35,04 euro. 

In de Bel20 was er slechts één uitgesproken uitschieter: Bpost. Het aandeel won 1,3 procent tot 18,73 euro, een nieuwe recordkoers. Steeds meer beleggers lijken - ook internationaal - het aandeel te ontdekken, met dank aan de positieve trend in de pakjesverdeling. Eind vorige week was er nog een adviesverhoging van Morgan Stanley. Van de 19 analisten die Bpost opvolgen, geven er 13 een koopadvies.

Iets meer dan een jaar na de aankondiging, is de verkoop van Sweetbay, Harveys en Reid's een feit voor Delhaize. De supermarktketen meldde in mei vorig jaar dat het de 165 supermarkten van de drie uithangborden zou van de hand doen voor 265 miljoen dollar. Delhaize krijgt dat bedrag nu op de rekening. Het aandeel won 0,4 procent tot 52,34 euro.

Het meeste nieuws kwam van bedrijven op de brede markt, en vooral van centjesaandelen. Smartphoto, het vroegere Spector, stopt de verkoop van camera's en andere hardware aan bedrijven en winkels. Het fotobedrijf focust voortaan volledig op zijn fotoboeken en fotogeschenken, voor consumenten en bedrijven. De stopgezette activiteiten realiseerden in 2013 een omzet van 18,7 miljoen euro en een bedrijfskasstroom van 100.000 euro (ebitda). Dit jaar daalde de omzet in die afdeling echter meer dan 35 procent. In een reactie bevestigt KBC Securities het 'houden'-advies en een koersdoel van 60 cent. Het aandeel reageert stoïcijns kalm: stabiel op 47 cent.

Tigenix meldde dat de verkoop van zijn Nederlandse ChrondoCelect-fabriek afgerond is. Die verkoop levert onmiddelijk 3,5 miljoen euro op, in 2017 volgt een slotbetaling van 0,75 miljoen euro en er zijn 1,5 miljoen euro aan kostenbesparingen in de eerste drie jaar door een langetermijnproductiedeal met de overnemer, het Nederlandse Pharmacell.

'Met de verkoop van ChondroCelect en van de Nederlandse fabriek kan Tigenix volledig focussen op de Spaanse activiteiten', zegt KBC Securities-analist Jan De Kerpel. Die activiteiten heeft Tigenix in huis door de fusie met het Spaanse Cellerix. Het gaat om de celtherapieproducten Cx601 en Cx611. Cx601 dient voor de behandeling van anale fistels, Cx611 voor reuma en sepsis. Op nieuws moeten we nog even wachten. 'Pas in het derde kwartaal van 2015 mogen we de eerste resultaten verwachten van Cx601. Die leiden in het beste geval tot de eerste commerciële verkopen in Europa in 2017. Op korte termijn zien we geen katalysatoren die de beurskoers hoger kunnen sturen', besluit De Kerpel. Hij hanteert een 'bijkopen'-advies en een koersdoel van 95 cent. Het aandeel verloor 2,8 procent tot 67 cent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud